AMSTERDAM (ANP) – Na een uitstekende dag eindigde de Amsterdamse effectenbeurs net in de min. De AEX-index zakte 1,81 punten naar 559,27. Grote winnaar was automatiseerder Baan. Het aandeel steeg met vijf eurokwartjes of 11,63 procent naar 12,00 euro. Verliezer was Randstad – dat overigens niet meetelt in de AEX – met een min van bijna 8 procent op 41,50 euro.
Over de oorzaak van het verlies van de belangrijkste graadmeter van de beurs tast een handelaar in het duister. ,,Het is opmerkelijk. We zijn misschien allemaal een beetje dolgeslagen’’, zegt hij. Wallstreet opende vrijdagmiddag in de plus, zakte even weg, maar herstelde zich rap. Handelaren zijn bijzonder tevreden over de eerste euroweek op de beurs.
,,We hebben een fantastische week achter de rug met enorme omzetten. De euro heeft moeiteloos de plaats van de gulden ingenomen. Het was wel even wennen. Je kijkt toch even vreemd tegen de koers aan’’, zegt een commissionair.
De eerste euroweek pakte voor automatiseerder Baan bijzonder gunstig uit. Na het nieuws dat de Amerikaanse investeerder Fletcher 75 miljoen dollar in het bedrijf stopt, schoot het aandeel omhoog. ,,Het verhaal van Fletcher geeft toch wat vertrouwen’’, zegt een beursmakelaar. Het aandeel Baan steeg vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag. Geruchten dat Ford Motors mogelijk interesse heeft in de automatiseerder zou het aandeel nog een extra zetje hebben gegeven, vermoedt hij. Geliefd was ook Philips met een stijging van 2,45 euro op 65,65 euro. Andere stijgers waren Vedior (plus zes eurodubbeltjes op 17,60 euro) en Hoogovens (plus 0,55 euro op 28,65 euro). Terwijl branchegenoot Vedior flink won, was Randstad een grote verliezer. Het uitzendconcern eindigde de dag op 41,50 euro, een verlies van 3,55 euro. Ook KPN had het moeilijk. Het aandeel daalde van 50,75 euro naar 48,20 euro. Winstnemingen zouden een oorzaak van dit verlies kunnen zijn.
In het rijtje dalers staan ook Buhrmann en ASM Lithography. Het aandeel Buhrmann daalde van 14,15 euro naar 13,45 euro. ASM Lithography gi| anderhalve euro lager de vloer af op 34,90 euro. De euro heeft de eerste week van zijn bestaan afgesloten onder de introductiekoers tegenover de Amerikaanse dollar. Na een sterk debuut op maandag zakte de koers geleidelijk terug.
Gisteren werd bij het slot van de handel op de Europese valutamarkten 1,1610 dollar genoteerd in vergelijking met 1,1690 op donderdag en een introductiekoers van 1,16675 dollar. In de loop van de handel op maandag werd een hoogste niveau bereikt van ongeveer 1,1875 dollar.
Het koersverlies op gisteren was vooral toe te schrijven aan de maandelijkse cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal banen in de VS bleek in december onverwacht sterk te zijn gegroeid. Dat versterkte de positie van de dollar. zijn bestaan afgesloten onder de introductiekoers tegenover de Amerikaanse dollar. Na een sterk debuut op maandag zakte de koers geleidelijk terug.