SON (NT) – Van den Anker, logistiek dienstverlener voor verladers van gevaarlijke goederen, bouwt in Roosendaal, op industrieterrein Borchwerf, een magazijn van negenduizend vierkante meter. Van den Anker investeert hierin vijftien miljoen gulden.
De nieuwe vestiging, die in april wordt geopend, opent voor het bedrijf mogelijkheden voor een nieuwe vorm van dienstverlening, aldus directeur J. van den Anker. Hij verwacht met het Roosendaalse onderkomen een bredere klantenkring aan te boren. ,,We gaan in Roosendaal uit van een heel andere strategie.’’ Van den Anker is als specialist in de opslag en distributie van gevaarlijke stoffen nu nog slechts gevestigd in het Brabantse Son. Daar is het bedrijf hoofdzakelijk actief voor klanten in de agri-sector, met name in de behandeling van producten voor gewasbescherming en bestrijdingsmiddelen. Ook de waterbehandeling, schoonmaaksector en metaalindustrie vormen belangrijke verladersgroepen.

In Roosendaal zal Van den Anker zich meer gaan richten op opslag en vervoer van grondstoffen voor de industrie, een goederenstroom die gerelateerd is aan de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen. ,,We gaan veel meer de overzeese markt op, met klanten die Europese distributie verlangen’’, zo stelt commercieel directeur J. Tetteroo.
Van den Anker is druk doende ’het commerciële traject’ voor de acquisitie van klanten uit deze nieuwe doelgroep te doorlopen. Tetteroo werd kort geleden met name hiervoor bij het bedrijf binnengehaald.
Van den Anker: ,,De schaal van de klanten groeit.’’ Zo werkte zijn bedrijf voorheen voor Agrunol, tot dit opging in Schering, die ook klant was. Schering ging samen met Hoechst, en Hoechst spreekt nu met Rhône-Poulenc. Al deze bedrijven waren klant, zodat het risico van klantverlies door de keuze voor de dienstverlener van de overnemende partij er niet was. ,,Maar wij moeten ook groeien, anders kom je niet eens meer bij de grote bedrijven aan tafel.’’
Enkele klanten uit Son zullen naar verwachting de overstap naar Roosendaal maken. Daardoor komt daar capaciteit vrij in het magazijn van 36.000 vierkante meter, waarvan dertigduizend meter wordt gebruikt voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Belangrijke klanten zijn onder meer Agrevo, Rhône-Poulenc, Seneca en Monsanto. Van den Anker telt naar eigen opgave honderdtwintig klanten, van klein naar groot, die dagelijks goed zijn voor zeshonderd zendingen, tot achthonderd in het hoogseizoen. Het bedrijf groeit in wisselend tempo. ,,We hebben jaren meegemaakt, zeker na de Sandoz-ramp in Bazel, dat we met veertig procent groeiden’’, aldus Van den Anker. ,,Tien procent groei betekent een mager jaar.’’

Zie ook NT Dossier: gevaarlijke stoffen.

P In het distributiecentrum in Son verwerkt Van den Anker dagelijks gemiddeld zeshonderd orders.