AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse effectenbeurs heeft gisteren opnieuw een flinke veer moeten laten. Geprikkeld door het record van Wall Street opende de AEX-index flink hoger, maar onrust aan het rentefront gooide roet in het eten. De beursgraadmeter eindigde 13,5 punten oftewel 2,4 procent lager op 545,77.
Daarmee is de thermometer nog maar een paar punten verdwijderd van de 541,82 waarmee Beursplein 5 het nieuwe jaar inluidde. Ook ten opzichte van de overige Europese beurzen presteerde Amsterdam matig.
Grootste verliezers in Amsterdam waren: KPN, Océ en Fortis. KPN leverde 3,40 euro in op 44,80 in reactie op de dit weekeinde door bestuursvoorzitter W. Dik bekendgemaakte volumegroei met twintig procent. Aansluitend daarop kreeg het telecomfonds en naar beneden toe bijgestelde winstprognose van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voor de kiezen.
Fortis, maandag voor het eerst gesplitst in de verhouding 1 op 2, kelderde 2,25 euro op 35,20. Océ tenslotte raakte 2 euro kwijt op 30,25. De getemperde voorspelling voor de winst- en omzetgroei in 1999 viel bij beleggers niet in goede aarde.
De aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York zijn gisteren lager geopend. Na tien minuten stond de Dow Jones-index, de belangrijkste graadmeter, op 9598 punten, een verlies van 44 punten tegenover het recordslot van vorige week vrijdag.
Analisten verwachten dat de beursgraadmeter verder nauwelijks van zijn plaats zal raken. Negatieve berichten, de lagere koersen in Azië en Europa, en positieve, de kracht van de technologiefondsen en nieuw investeringskapitaal, houden elkaar in evenwicht.
Marktspelers zijn vooral benieuwd naar hetgeen hen deze week verder te wachten staat. Vooral naar de kwartaal- en jaarresultaten van enkele Amerikaanse ondernemingen wordt reikhalzend uitgekeken.
Een voorbeeld is het technologiefonds Intel. Het aandeel van deze fabrikant van microprocessors was de afgelopen maanden een van de leidende fondsen op Wall Street. De resultaten van Intel wordt daarom als graadmeter gezien voor de overige, sterk stijgende, computer- en Internetfondsen.
De koers van de euro is gisteren op de Europese valutamarkten verder gedaald. De Europese munteenheid ging in Amsterdam op 1,1530 dollar de markt uit tegenover 1,1590 vorige week vrijdag. Tegenover de gulden bedroeg de dollarkoers 1,9120 euro, bijna anderhalve cent hoger dan eind volgende week.
De euro noteerde een lagere koers dan het dieptepunt van 1,1540 dollar van vorige week donderdag. De mededeling van de Europese Centrale Bank (ECB) dat het Target-systeem, dat onderlinge kapitaalstromen in Euroland regelt, dagelijks langer zal functioneren (tot 19.00 uur), deed de vraag van de valutahandelaren naar de euro weer opveren.