HAARLEM (NT) – Het samenwerkingsverband Goederenvervoer Randstad (Govera) en het Platform Stedelijke Distributie (PSD) hebben gisteren een overeenkomst getekend om zo spoedig mogelijk te komen tot de uitvoering van het project Daldistributie in de Randstad (Dadira). Doel is het verruimen van de beleveringstijden in het stedelijk gebied van Haarlem en het terugdringen van transportkilometers.
Voordat het zover is, moet er echter nog wel het nodige gebeuren. In Haarlem vormt de eventuele geluidsoverlast voor omwonenden het grote knelpunt. Betrokkenen, onder meer de gemeente Haarlem, gaan nu op vijf lokaties buiten de binnenstad proberen aanlevering buiten de venstertijden te laten plaatsvinden. Op deze punten kunnen vervoerders dan ook terecht van 6 tot 7 uur ’s morgens en van 7 tot 9 uur ’s avonds.
Voor deze verruiming moeten er waarschijnlijk wel maatregelen worden getroffen om het geluid van het laden en lossen tot een minimum te beperken. Volgens wethouder Economische Zaken G.R. Kroskinski-De Keulenaar van Haarlem is het nog de vraag of dit lukt. ,,We zijn bezig te bekijken hoe we de zaken kunnen indammen’’, aldus de wethouder.

Kandidaten
Het tweede onderdeel van het project is de regionale distributie van kleine zendingen levensmiddelen van rond de drie pallets. Dit onderdeel moet een kilometerbesparing van vijftien procent opleveren, in kosten uitgedrukt zo’n 6,50 gulden per pallet. Volgens het management van Dadira zijn er inmiddels drie neutrale kandidaten voor de uitvoering van dit project. Op korte termijn moet duidelijk worden welke vervoerder de zendingen toebedeeld krijgt. Tien ondernemingen gaan deze zendingen aan leveren. Daartoe is enige tijd geleden een protocol ondertekend, onder meer door Bakker Logistiek, Fort James, de Grolsche Bierbrouwerij en Hays Logistics. Initiatiefnemers van het project zijn het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en Govera. De ontvangende deelnemers in dit project zijn Albert Heijn, De Boer Unigro, Dekamarkt, Edah, Lekkerland en Vomar.
De distributie van kleine zendingen in Dadira is al virtueel getest. Er zijn twee proeven gehouden die de eerder genoemde besparingen aantoonden.