ROTTERDAM (NT/ANP) – Het verkeer in Noord-Europa heeft in de afgelopen dagen ernstige hinder ondervonden van een fors pak sneeuw. Nederland werd vooral dinsdag getroffen, maar ook gisteren waren de wegen in het noorden en het noordoosten van het land besneeuwd en opgevroren. Tal van vrachtauto’s waren betrokken in ongevallen. Ook het verkeer in Duitsland en Noord-Frankrijk liep vast.
Gisteren deden zich in de ochtendspits nog enkel tientallen ongelukken voor. Daarbij raakten enkele mensen gewond. Weggebruikers pasten zich gisteren volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen net als dinsdagochtend goed aan de weers- en wegomstandigheden aan. Aan het eind van de morgen waren alle doorgaande wegen in het land vrij van sneeuw en gladheid.
Een woordvoerder van de Landelijke Verkeerscentrale in Driebergen zegt dat Rijkswaterstaat weliswaar in het hele land heeft gestrooid, maar dat dit geen effect had.
Het verkeer raakte dinsdag in het hele land de de problemen. Met name in het oosten van de provincie Groningen deed zich een aantal slippartijen voor. Omstreeks kwart over acht stonden er 47 files, met een gezamelijke lengte van 352 kilometer.

Frankrijk
Het buitenland had het gisteren nog zwaar te verduren. Sneeuw en gladheid ontregelden het verkeer in het noorden van Frankrijk ernstig. Rond Parijs moesten diverse autosnelwegen gedeeltelijk worden afgesloten en stonden files met een totale lengte van driehonderd kilometer. Diverse chauffeurs zaten in de nacht van dinsdag op woensdag urenlang in hun voertuig vast, aldus de Franse verkeersdienst. Op de gladde wegen slipten talrijke personenauto’s en vrachtwagens.
In het oosten van Frankrijk werd het verkeer eveneens ernstig gehinderd. Oplopende straten waren voor het verkeer onbegaanbaar.

Duitsland
In Duitsland was de situatie gisteren minder ernstig dan dinsdag, toen er zich meer dan 1.500 verkeersongelukken voordeden en veertien mensen om het leven kwamen. Maar op minder belangrijke wegen en in de steden in grote delen van het westen en zuidwesten stonden volgens de Duitse televisie vele files. Op de autosnelwegen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen reden talrijke vrachtwagens zich in de sneeuw vast.
Op de snelweg tussen Hamburg en Flensburg sloeg een Nederlandse vrachtwagen met fruit om. De chauffeur liep lichte verwondingen op. De weg moest gedeeltelijk worden afgesloten.