Internet, hoe volwassen of onvolwassen is dat medium inmiddels? Op zich is Internet een fraai bewijs hoe snel wij leven en van de snelheid waarmee wij gewend raken aan zaken die eigenlijk nogal uitzonderlijk zijn. Als over een jaartje of drie de kinderziektes zijn overwonnen dan is in een tijdsbestek van een jaar of acht een nieuw systeem ontstaan dat wereldwijd in een flits informatie over de wereld stuurt. Internet is zoiets als auto’s. Eeuwenlang heeft het mensdom er zonder gekund maar toen ze er eenmaal waren konden wij er niet meer buiten. Het merendeel van de wereldbevolking is digibeet. Maar die alfabetisering is in de ontwikkelde landen een kwestie van tijd. Nog even en wij kunnen ons geen wereld meer voorstellen waar Internet (hoelang blijven wij dat nog met een hoofdletter schrijven) niet bestond.
In hoeverre zal Internet de wereld veranderen? De enorme versnelling van informatie-uitwisseling heeft inmiddels heel wat zaken op gang gebracht die zonder dat niet mogelijk zouden zijn. Het uitbesteden van allerlei diensten en productie-onderdelen zou zonder dat niet kunnen bestaan. Producenten in de maak-industrie worden productontwikkelaars en marketeers. De productie laten zij aan anderen over. Als zij nog iets aan productie doen dan zijn zij onderdelen-in-elkaar-knutselaars. Maar ook dat kunnen ze uitbesteden. Moderne logistiek zou zonder snelle informatie-uitwisseling eenvoudig niet bestaan. En zonder moderne logistiek, nu ja…

Verandert Internet de menselijke geest? Dat is nog maar de vraag. De Chinezen vonden buskruit uit en eeuwenlang genoten zij van vuurwerk. Europeanen rustten er hun legers mee uit in de grote concurrentiestrijd om de vraag wie het in het werelddeel voor het zeggen zou krijgen. Die concurrentiestrijd bracht enorm veel vernieuwingen teweeg. Eigenlijk al vanaf het begin van dit millennium. Maar dan nog blijft bestaan dat Internet slechts gereedschap is. Niet anders dan hamers en beitels. Gereedschap zelf doet niets. Het hangt er helemaal maar vanaf wat mensen ermee doen.

Internet wordt even internationaal en nationaal, mooi en lelijk, nuttig en overbodig, boeiend en stompzinnig, als alles in deze wereld. De uitvinding van de boekdrukkunst heeft de Europese geest veranderd. Maar Internet vindt niets uit. Die verspreidt alleen maar. Of toch niet? De boekdrukkunst maakte verspreiding op relatief grote schaal van boeken mogelijk. Dat veranderde mensen in de Westerse wereld. Is Internet daarmee vergelijkbaar? Een mens is geneigd te denken dat Internet de wereld zal veranderen. Maar hij heeft geen flauw idee wat die verandering zou kunnen zijn.
De grote zegen en grote vloek van Internet is uiteraard dat het is zoals het is. Geen overheid ter wereld kan Internet-informatie tegenhouden, hoewel veel overheden graag elke informatie tegenhouden die hen niet zint. Dat geeft racisten, anti-semieten en ander uitvaagsel ook de kans van hun leven. Het is als met de oude schop, waarmee je de tuin kunt omspitten en je buurman de hersens inslaan.