NEW YORK (NT) – New York wil de komende jaren vijf tot zeven miljard dollar investeren in modernisering van de haven. Daarmee probeert New York haar positie als belangrijkste haven aan de Amerikaanse oostkust te handhaven.
Volgens de plannen moet de haven worden verdiept van 45 naar vijftig foot. Daarnaast wordt het havenareaal in eerste instantie uitgebreid met ruim tweehonderd hectare, gevolgd door een uitbreiding met nog eens met ruim vierhonderd hectare.
Dit moet voldoende zijn om de jaarlijks verwachte groei van 3,7 tot 4,6 procent tussen nu en het jaar 2040 te accommoderen.
De havenautoriteiten komen met het plan op een moment dat de twee belangrijkste klanten van de haven, Maersk en Sea-Land (goed voor 23 procent van het containerverkeer), dreigen naar een andere haven aan de oostkust gaan. De twee reders zijn ontevreden over de eisen die de havenautoriteiten stellen bij de onderhandelingen over nieuwe terminalcontracten.