DEN HAAG (NT) – Minister T. Netelenbos heeft geen bezwaar tegen de gedeeltelijke overname van ECT door Hutchinson Whampoa uit Hongkong. Dat blijkt uit antwoorden van de minister op kamervragen. Fractieleden van de VVD waren bang dat het Hongkongse bedrijf na de aandelentransactie een monopoliepositie in de Rotterdamse haven zou opbouwen. Zij vroegen de minister dit te voorkomen. De bewindsvrouw zegt het ook ongewenst te vinden dat één bedrijf in de Rotterdamse haven een monopoliepositie krijgt. Zij wijst er echter op dat het aandelenpakket van ECT voor vijftig procent uit handen blijft van Hutchison Whampoa en naar een consortium gaat waarin ook de gemeente Rotterdam deelneemt. Bovendien blijven er andere bedrijven in de Rotterdamse haven actief in de containeroverslag. Zou ECT toch een machtspositie in de haven verkrijgen, dan is er altijd nog de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMA) die tegen misbruik hiervan kan optreden. De VVD wilde dat de minister de overname van de ECT-aandelen door Hutchison zou toetsen aan Europese regels. Netelenbos vindt dat echter een taak van de Europese Commissie.