PEKING (NT) – Boeing wil gebruik maken van de sterke economische groei in China, zegt R. Bracy, president van Boeing China Inc, in een interview in de China Daily. Volgens de officiële voorspellingen zal het luchtverkeer in de komende twee decennia in China met gemiddeld 8,1 procent per jaar groeien, veel meer dan de 4,9 procent in de rest van de wereld. Het is dus niet verwonderlijk dat Boeing meer vrienden wil maken in China.
Als de verwachting uitkomt dat China de komende twintig jaar 1.800 nieuwe vliegtuigen nodig heeft met een totale waarde van omstreeks de 250 miljard gulden, dan maakt dat China een van de grootste internationale markten voor commerciële vliegtuigen, aldus Bracy. Boeing heeft vorig jaar 563 vliegtuigen verkocht voor een waarde van 56,2 miljard dollar. Het bedrijf maakte een winst van 1,2 miljard dollar. Dit jaar verwacht Boeing 620 vliegtuigen af te leveren.
Op de korte termijn ziet de markt in China er wat minder rooskleurig uit. Vorig jaar zaten de Chinese luchtvaartmaatschappijen massaal in de rode cijfers wegens de prijzenslagen die het hele jaar door opdoken. Pogingen van de centrale luchtvaartautoriteiten in Peking, de CAAC, om die prijzenslag te voorkomen, werden regelmatig ontdoken. De Chinese luchtvaartmaatschappijen gaan dit jaar fors in de onkosten snijden en zullen de huidige overcapaciteit aan vliegtuigen terug willen brengen.