AMSTERDAM (NT) – De Raad van State heeft het schorsingsverzoek tegen het goedkeuren van het bestemmingsplan ’Afrikahaven e.o.’ afgewezen. Dit betekent dat de werkzaamheden aan de haven kunnen doorgaan en dat de haven er over twee tot drie jaar zal liggen. De schorsingsverzoeken waren ingediend door onder andere de bewoners van Ruigoord en het Milieucentrum Amsterdam.
Directeur G. van den Heuvel van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam (GHA) is ’ontzettend blij’ met de uitspraak. ,,We zitten zo goed als aan het einde van beschikbaar terrein aan het water. Over ongeveer twee jaar zal de Afrikahaven klaar zijn en dat is precies op tijd.’’ Als de Afrikahaven af is krijgt Amsterdam de beschikking over 260 hectare haventerrein. Schepen tot 140.000 ton zullen in de haven kunnen aanmeren.
De Raad van State had in een eerder stadium al toestemming gegeven voor de aanleg van de infrastructurele werken. Die zijn bijna gereed. De werkzaamheden kunnen nu gewoon verder gaan. Ook wethouder H. Groen die Havenzaken onder zijn beheer heeft is gelukkig met de uitspraak. ,,Het is van eminent belang dat zowel de concurrentiepositie als de werkgelegenheid in de Amsterdamse haven wordt versterkt. We scheppen met de Afrikahaven zo’n zevenduizend nieuwe banen.’’ Dinsdag nog hebben circa tien actievoerders van de milieugroep Groenfront hebben actie gevoerd bij het kunstenaarsdorpje Ruigoord bij het westelijk havengebied. De actievoerders kondigen nieuwe acties aan om de werkzaamheden zo veel mogelijk te belemmeren. Zij protesteerden met hun actie tegen de aanleg van de Afrikahaven.
Sinds de werkzaamheden aan de haven in 1997 begonnen, voeren leden van Groenfront regelmatig actie. Ze bouwden onder meer boomhutten en tunnels, waarin zij zich verschansten. Ook lieten zij zich vaak vastketenen aan machines om zo de graafwerkzaamheden te belemmeren.