HONGKONG (NT) – Het officiele onderzoek naar de oorzaken van de chaotische opening van het nieuwe Hongkongse vliegveld Chek Lap Kok, vorig jaar zomer, laat geen spaan heel van de luchthavenautoriteiten. Nalatigheid, overmatig zelfvertrouwen en gebrek aan coördinatie zijn maar enkele van de kwalifikaties uit het rapport. De topman Hanks Townsend zou zelfs ronduit misleidende mededelingen hebben gedaan aan de stuurgroep die de verhuizing begeleidde. Townsend is overigens vorig jaar met een gouden handdruk vertrokken bij het Hongkongse vliegveld.
De luchthavencrisis heeft Hongkong een paar procent in economische ontwikkeling gescheeld en haar naam als luchtvrachtcentrum ernstig aangetast. Onduidelijk is hoeveel schade precies is aangericht, maar met dit rapport kunnen betrokkenen schadeclaimprocedures beginnen.
De officiele opening van het nieuwe vliegveld Chek Lap Kok op 6 juli ontaardde in een ongeëvenaarde chaos voor luchtvrachtvervoer.