Rotterdam . Bergingsbedrijf Smit heeft de laatste olie gepompt uit het wrak van de ‘Tricolor’ in het Nauw van Calais. Dat heeft de Noorse eigenaar van het schip bekendgemaakt. Het vrachtschip ligt daar sinds half december nadat het in aanvaring was gekomen met een schip uit de Bahama’s.
Volgens de Noorse rederij Wilh. Wilhelmsen is alle olie waar Smit bij kon, uit het schip gehaald. Aan boord resteert nog 5 procent van aanvankelijke hoeveelheid diesel/bunkerolie. De weggepompte olie is met het bergingsschip Normand Flower naar Rotterdam gebracht waar het volgens de rederij ‘op een milieuveilige manier wordt opgeruimd’.
De afgelopen weken spoelde olie aan op de Franse, Belgische en Nederlandse kust. De Noorse rederij meldde dat deze olie niet alleen afkomstig is van de ‘Tricolor’, maar ook van andere bronnen. Dit zou uit monsters zijn gebleken. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat directie Noordzee heeft de rederij zelf monsters genomen en die onderzocht. Rijkswaterstaat is nog bezig met een eigen onderzoek naar de herkomst van de olie
Het wrak van autotransportschip de ‘Tricolor’ wordt als het weer meezit in augustus gelicht. Welk bergingsbedrijf dit gaat doen, bepaalt de Noorse rederij begin maart. Wilhelmsen bekijkt nu de offertes van de verschillende bedrijven.