Nederland / Europa
•Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus mag de aluminiumtak nog niet verkopen. Dat heeft de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald. Het moederbedrijf wil de verkoop om de financiële nood te verlichten. Het bestuur wil de opbrengst van de aluminiumtak, 750 miljoen euro, gebruiken om de belangen van Corus in het Verenigd Koninkrijk weer winstgevend te maken. De commissarissen en de Centrale Ondernemingsraad zijn echter tegen de verkoop, omdat deze niet goed zou zijn voor de fabriek in IJmuiden.
•Het Belgische supermarktconcern Delhaize heeft vorig jaar zijn nettowinst zien stijgen van 149,4 miljoen tot 178,3 miljoen euro. De omzet verminderde wel, van 21,4 miljard tot 20,69 miljard euro. Deze vermindering kan op het conto van de activiteiten in de Verenigde Staten worden geschreven.
•De stroef draaiende economie, hoge kosten voor een overname en lasten voor een herstructurering hebben de resultaten bij Bayer vorig jaar aangetast. Het bedrijfsresultaat zakte met 46 procent tot 989 miljoen euro. Door de verkoop van deelnemingen steeg de nettowinst met 10 procent tot 1,1 miljard euro. De omzet nam af met 1 procent tot 29 miljard euro.
•Het handelshuis Amsterdam Commodities (Acomo) heeft het afgelopen jaar een nettowinst gehaald van 5,5 miljoen euro. Het jaar daarvoor noteerde Acomo een winst van 6,5 miljoen.
•De nettowinst drukkerij Roto Smeets De Boer (RSDB) kwam in 2002 uit op 5,2 miljoen euro, tegenover 15,5 miljoen euro het jaar daarvoor. Het resultaat werd negatief beïnvloed door een reorganisatievoorziening die RSDB vorig jaar heeft genomen van 5,1 miljoen euro.
•Fortis heeft in 2002 een nettowinst geboekt van 532 miljoen euro. Het jaar daarvoor schreef de bankverzekeraar nog een winst van 2,6 miljard euro in de boeken. De forse daling van het resultaat is het gevolg van de koersval op de aandelenbeurzen. In het verzekeringsbedrijf bleef het premie-inkomen stabiel op 21,6 miljard euro. De kosten namen hier met 3 procent toe.
•De familie Wessels is van plan bouwer Volker Wessels Stevin over te nemen. Als de overname doorgaat, zal VWS zijn activiteiten gewoon doorzetten, aldus het bedrijf. De onderneming heeft in 2002 een nettowinst geboekt van 114 miljoen euro, iets meer dan de 109 miljoen een jaar daarvoor. De omzet bedroeg 3,3 miljard euro tegenover 3,1 miljard in 2001.
•Crédit Agricole, de op een na grootste bank van Frankrijk, heeft in 2002 een nettowinst geboekt van 1,06 miljard euro. In het voorgaande jaar was dat 1,47 miljard euro.
•Boskalis investeerde vorig jaar 150 miljoen euro, geheel uit eigen middelen, in zijn vloot van ruim driehonderd schepen. De investeringen waren daarmee twee keer hoger dan de nettowinst. Die kwam uit op 82 miljoen euro. Dat was 5 procent meer dan in het jaar 2001,
•De omzet van Océ, fabrikant van printers en kopieerapparaten, komt over het eerste kwartaal van 2002 ongeveer 15 procent lager uit dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De definitieve cijfers worden op 11 april gepubliceerd.