Sinds oktober 2021 wordt er in de praktijk al gewerkt met Nextlogic in een ‘live pilot’. Het officiële startsein dat nu volgt hing op het formaliseren en vastleggen van de afspraken. De livegang houdt ook in dat partijen nu voor het gebruik van Nextlogic gaan betalen en dat er niet van de planning die uit het systeem komt rollen kan worden afgeweken.

Voor de integrale planning geven barge operators vooraf voor elk binnenvaartschip aan Nextlogic de bezoek-, rotatie- en ladinginformatie door. Terminals doen datzelfde voor de beschikbare kadecapaciteit. Nextlogic vergelijkt deze informatie met elkaar en creëert voor iedere partij een zo goed mogelijk schema. De planning moet 24/7 automatisch worden geoptimaliseerd. Door die integrale planning moeten binnenvaartschepen in de haven sneller worden afgehandeld en terminals hun kades optimaal kunnen benutten.

Circa 60 procent van het totale binnenvaartvolume van de haven van Rotterdam wordt momenteel via Nextlogic gepland. Vier deepsea-terminals en vijftien barge operators doen mee. Een vijfde deepsea-terminal, de eerste empty depots en andere barge operators bereiden zich voor om eveneens aan te sluiten. Eerder liet het Havenbedrijf weten dat 80 tot 100% van het volume wenselijk is voor een optimale planning.

‘Work in progress’

Woordvoerster Sigrid Hesselink van het Havenbedrijf zegt: ‘We gaan nu formeel van start, maar Nextlogic blijft verder ontwikkelen. Het betekent niet dat alle partijen die werken binnen de haven zijn aangesloten. Het blijft ‘work in progress’. We blijven werken aan de techniek en het systeem blijft openstaan voor het aansluiten van meerdere partijen.’

Op 17 januari meldde branchevereniging KBN nog dat ze niet verwachtte dat die formalisering op korte termijn rond zou zijn, onder meer omdat APM Terminals wel aan boord is, maar technisch nog niet is aangesloten. Maira van Helvoirt geeft nu in het bericht van het havenbedrijf wel aan dat binnenvaartbedrijven enthousiast zijn over het gebruik van het systeem. Van Helvoirt noemt in het persbericht Nextlogic ‘voor operators en schippers het begin van een geheel nieuwe manier van werken.’ De secretaris is vanwege vakantie echter niet beschikbaar voor commentaar.

Sijbrand Pot, interim-directeur van Nextlogic, noemt de livegang een ‘belangrijke mijlpaal in dit haven-brede innovatietraject’. Ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam wil met Nextlogic een evenwichtiger logistiek systeem opzetten. ‘Het maakt de haven van Rotterdam slimmer, duurzamer en daarmee aantrekkelijker voor klanten.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement