Van Japan tot in de VS, de ‘uitverkocht’-bordjes zijn overal aan een opmars bezig. Zo meldde het zakenmedium Nikkei deze week dat in Japan een schaarste is ontstaan aan yakitori, de Japanse versie van satéstokjes. Enerzijds door personeelsgebrek bij de Thaise leveranciers van het benodigde kippenvlees, anderzijds door de congestie in de containervaart. En vanuit de VS zijn berichten gekomen over dreigende tekorten aan babyluiers. Ja, de ene na de andere graag geziene levensbehoefte is nu de klos.

Het Nederlandse platform Business Insider zocht uit of we ook hier aan de vooravond staan van een luiercrisis, maar het kon alle jonge vaders en moeders voorlopig gerust stellen. Echt ruim zitten we niet in de incontinentiematerialen, maar er is nog genoeg om het even uit te kunnen zingen. De bekende supply chain-professor Jack van der Veen liet in het BI-verhaal wel weten dat de problemen in de logistieke keten volgens hem structureel van aard zijn en dat we modellen waarmee al sinds jaar en dag wordt gewerkt, nu gerust ‘bij het grofvuil’ kunnen zetten. Hij noemde daarbij het ‘just in time’-principe.

Een logistiekprofessor die ‘just in time’ uit de tijd vindt. What’s next? Een dirigent die straks midden in een uitvoering van het ‘Weihnachtsoratorium’ in het Concertgebouw zijn gezicht naar het publiek draait om te foeteren dat Bach een slaapverwekkende, beunhazende muzieknotenfriemelaar is? Wiskundeleraren die a2 + b2 = c2 live bij Jinek omschrijven als ‘volksverlakkerij’? In ons NT-archief zijn verhalen van dertig jaar geleden te vinden waarin ‘just in time’ vol eerbied een ‘filosofie’ wordt genoemd. Een ‘toverformule’ ook. Maar niets is voor altijd. De professoren van nu breken zich het hoofd over ‘nearshoring’. En misschien alvast over ‘metaverse’, die virtuele wereld waar Facebook mensen met buitenmaatse brillen naartoe wil lokken. Om er geen gewoonte van te maken om supermarktklanten af te schepen met foto’s van de items op hun boodschappenlijstje, zijn in de logistiek alle middelen geoorloofd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement