20 jaar Portbase: ‘Veel bereikt, maar we staan pas aan het begin’

NT Oliebollen Special 2021

‘Tot 2000 mailde, faxte en belde iedereen elkaar om alle lading door de havens te krijgen. We besloten om de grote kernprocessen – zoals meldingen aan de havenmeester en douane, communicatie met vervoerders, terminals en verladers – te digitaliseren via een platform. Zodat data kon worden gedeeld en hergebruikt.’ Dat platform bestaat sinds 2002 en is uitgegroeid tot het Portbase van nu, vertelt directeur Iwan van der Wolf.

Deze Brand Story is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2021
‘Aanvankelijk was er best nog weerstand om alle data in een platform te gieten. Maar nu zien organisaties vooral de voordelen.’ Sinds 2009 is het platform dat toen al ruim vijf jaar bestond geprofessionaliseerd, toen het Havenbedrijf Rotterdam en het havenbedrijf Amsterdam met steun van het bedrijfsleven en de Douane Portbase en het Port Community System introduceerden. ‘We hebben koppelingen met de systemen van onze klanten, dus we zorgen dat de havens zeer efficiënt opereren. Inmiddels doen alle havens mee.’

Samenwerken en vertrouwen

‘Het systeem werkt op basis van samenwerken en vertrouwen. Samen met de havencommunity bouwen we nog dagelijks aan deze samenwerking en verstevigen we onze gezamenlijke positie. We bestaan volgend jaar 20 jaar en hebben veel bereikt. We hebben zo’n 5000 bedrijven en 20.000 gebruikers die actief zijn op ons platform, het is het grootste netwerk van Europa. Maar we kunnen niet stil blijven staan en staan wat dat betreft ook aan het begin van een verandering in de bestaande manier van zaken doen.’

‘Bij het 25-jarig jubileum hoop ik dat we de data integraal delen. Dat we iedereen van data kunnen voorzien en dat de sector nog meer in staat is om data te delen. Dat is de enige manier om de logistiek verder vooruit te krijgen.’

Wat dat betreft is corona een wake up-call. ‘Het heeft voor veel disruptie in ketens gezorgd en dan kwam de Ever Given er ook nog overheen. Voor goede planning heb je goede informatie nodig, zodat je snel kunt schakelen. Vroeger was de logistiek opgedeeld in allerlei partijen, nu willen klanten integraal inzicht hebben. Dat vraagt om een nieuwe stap, een nieuwe manier van zaken doen. Daar kunnen wij bij helpen. Daar moeten wij bij helpen. Door data veilig en integraal beschikbaar te maken. Programma’s zoals het versterken van de achterlandketen en ‘samen veilig datadelen’ zijn voorbeelden waarmee we dat gaan doen. Zodat data echt gaat stromen.’

NT Oliebollen Special 2021

Deze Brand Story is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2021

20 jaar Portbase: ‘Veel bereikt, maar we staan pas aan het begin’ | NT

20 jaar Portbase: ‘Veel bereikt, maar we staan pas aan het begin’

NT Oliebollen Special 2021

‘Tot 2000 mailde, faxte en belde iedereen elkaar om alle lading door de havens te krijgen. We besloten om de grote kernprocessen – zoals meldingen aan de havenmeester en douane, communicatie met vervoerders, terminals en verladers – te digitaliseren via een platform. Zodat data kon worden gedeeld en hergebruikt.’ Dat platform bestaat sinds 2002 en is uitgegroeid tot het Portbase van nu, vertelt directeur Iwan van der Wolf.

Deze Brand Story is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2021
‘Aanvankelijk was er best nog weerstand om alle data in een platform te gieten. Maar nu zien organisaties vooral de voordelen.’ Sinds 2009 is het platform dat toen al ruim vijf jaar bestond geprofessionaliseerd, toen het Havenbedrijf Rotterdam en het havenbedrijf Amsterdam met steun van het bedrijfsleven en de Douane Portbase en het Port Community System introduceerden. ‘We hebben koppelingen met de systemen van onze klanten, dus we zorgen dat de havens zeer efficiënt opereren. Inmiddels doen alle havens mee.’

Samenwerken en vertrouwen

‘Het systeem werkt op basis van samenwerken en vertrouwen. Samen met de havencommunity bouwen we nog dagelijks aan deze samenwerking en verstevigen we onze gezamenlijke positie. We bestaan volgend jaar 20 jaar en hebben veel bereikt. We hebben zo’n 5000 bedrijven en 20.000 gebruikers die actief zijn op ons platform, het is het grootste netwerk van Europa. Maar we kunnen niet stil blijven staan en staan wat dat betreft ook aan het begin van een verandering in de bestaande manier van zaken doen.’

‘Bij het 25-jarig jubileum hoop ik dat we de data integraal delen. Dat we iedereen van data kunnen voorzien en dat de sector nog meer in staat is om data te delen. Dat is de enige manier om de logistiek verder vooruit te krijgen.’

Wat dat betreft is corona een wake up-call. ‘Het heeft voor veel disruptie in ketens gezorgd en dan kwam de Ever Given er ook nog overheen. Voor goede planning heb je goede informatie nodig, zodat je snel kunt schakelen. Vroeger was de logistiek opgedeeld in allerlei partijen, nu willen klanten integraal inzicht hebben. Dat vraagt om een nieuwe stap, een nieuwe manier van zaken doen. Daar kunnen wij bij helpen. Daar moeten wij bij helpen. Door data veilig en integraal beschikbaar te maken. Programma’s zoals het versterken van de achterlandketen en ‘samen veilig datadelen’ zijn voorbeelden waarmee we dat gaan doen. Zodat data echt gaat stromen.’

NT Oliebollen Special 2021

Deze Brand Story is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2021