Maasvlakte krijgt kademuur met recordhoogte van 30 meter

offshore windturbines

Havenbedrijf Rotterdam laat op de Maasvlakte een kademuur bouwen met een ‘kerende hoogte’ van dertig meter, een record voor de Rotterdamse haven, dat al de hoogste kademuren van Europa heeft.

verlenging-kademuur-sif-group-maasvlakte-haven-rotterdam-ries-van-wendel-de-joode

De 200 meter lange kade wordt gebouwd voor de fabriek van Sif, die daar funderingspalen voor offshore windturbines bouwt. Het wordt de ligplaats voor zelfheffende installatieschepen, die hun poten op de havenbodem zetten en zichzelf omhoog drukken en zo de tot 120 meter lange stalen kolommen gemakkelijk kunnen laden.

2250 ton

Volgens het Havenbedrijf is de bouw van de kade, die door aannemer Van Hattum en Blankevoort wordt gerealiseerd, een complexe klus. Niet alleen moet er dertig meter hoogte tussen de waterbodem en de oppervlakte van de kade worden overbrugd, ook moet de kadevloer bestand zijn tegen de druk van de funderingspalen die tot 2250 ton zwaar kunnen zijn.

Turbineleverancier Siemens Gamesa wordt de ‘launching customer’ van de nieuwe faciliteit. Die gaat vanaf de locatie op de Maasvlakte de 140 funderingen aanvoeren voor het windpark Hollandse Kust Zuid, dat in opdracht van Vattenfall zo’n 25 kilometer voor de kust bij Zandvoort wordt gebouwd. De bouw daarvan gaat dit jaar van start en het windpark moet in 2023 klaar zijn.

De hoogte van de kademuur komt overeen met een flatgebouw van zeker tien verdiepingen. In feite is de constructie nog groter omdat die onder water in de zeebodem nog een aantal meter doorloopt. In de praktijk is er evenwel weinig van de enorme constructie te zien omdat de kademuur slechts enkele meters boven water uitsteekt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Maasvlakte krijgt kademuur met recordhoogte van 30 meter | NT

Maasvlakte krijgt kademuur met recordhoogte van 30 meter

offshore windturbines

Havenbedrijf Rotterdam laat op de Maasvlakte een kademuur bouwen met een ‘kerende hoogte’ van dertig meter, een record voor de Rotterdamse haven, dat al de hoogste kademuren van Europa heeft.

verlenging-kademuur-sif-group-maasvlakte-haven-rotterdam-ries-van-wendel-de-joode

De 200 meter lange kade wordt gebouwd voor de fabriek van Sif, die daar funderingspalen voor offshore windturbines bouwt. Het wordt de ligplaats voor zelfheffende installatieschepen, die hun poten op de havenbodem zetten en zichzelf omhoog drukken en zo de tot 120 meter lange stalen kolommen gemakkelijk kunnen laden.

2250 ton

Volgens het Havenbedrijf is de bouw van de kade, die door aannemer Van Hattum en Blankevoort wordt gerealiseerd, een complexe klus. Niet alleen moet er dertig meter hoogte tussen de waterbodem en de oppervlakte van de kade worden overbrugd, ook moet de kadevloer bestand zijn tegen de druk van de funderingspalen die tot 2250 ton zwaar kunnen zijn.

Turbineleverancier Siemens Gamesa wordt de ‘launching customer’ van de nieuwe faciliteit. Die gaat vanaf de locatie op de Maasvlakte de 140 funderingen aanvoeren voor het windpark Hollandse Kust Zuid, dat in opdracht van Vattenfall zo’n 25 kilometer voor de kust bij Zandvoort wordt gebouwd. De bouw daarvan gaat dit jaar van start en het windpark moet in 2023 klaar zijn.

De hoogte van de kademuur komt overeen met een flatgebouw van zeker tien verdiepingen. In feite is de constructie nog groter omdat die onder water in de zeebodem nog een aantal meter doorloopt. In de praktijk is er evenwel weinig van de enorme constructie te zien omdat de kademuur slechts enkele meters boven water uitsteekt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement