‘Qua planning mikken wij op start bouw midden 2022, om operationeel te zijn tegen midden 2023’, vertelt VoltH2-directeur André Jurres. ‘Hier kan nog een jaar tussen zitten omdat er zaken zijn die we niet controleren, zoals vergunning, subsidie, bouw en afname zaken.’

VoltH2 heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend ter voorbereiding van een lange termijn concessiecontract met North Sea Port voor een industrieel perceel van 30.000 vierkante meter in het havengebied in Terneuzen. Het bedrijf is gestart met de planning en ontwikkeling van de bouw van een groene waterstoffabriek met distributiemogelijkheden.

Uitbreidbaar tot twee maal grotere productie

VoltH2 Terneuzen voorziet de bouw van een 25 MW elektrolyse-eenheid en gebruikt hierbij bewezen commercieel beschikbare technologie. De fabriek zal jaarlijks tot 3,6 miljoen kg (3.600 ton) groene waterstof produceren. Het ontwerp van de groene waterstoffabriek is bovendien uitbreidbaar, zodat later de productie nog verdubbeld en mogelijk verdrievoudigd kan worden. De locatie is toegankelijk via de weg, het spoor en de waterwegen voor de levering en distributie van groene waterstof in de ruimere omgeving. De investering is voor de eerste fase begroot op 35 à 40 miljoen euro.

De locatie bevindt zich in het havengebied in Terneuzen in het industriepark Axelse Vlakte in Westdorpe. Behalve dat de locatie in een zone is waar veel waterstof wordt gebruikt zijn er ook mogelijkheden om de warmte af te zetten. De site is eveens dicht bij een bestaande bio-lng producent. Tevens zijn er nog twee biostoom en bio-ethanol projecten in ontwikkeling in de onmiddellijke nabijheid.

‘Zodanig kan dit gebied één van de clusters worden van diverse producenten van duurzame brandstoffen en grondstoffen in Nederland. Zo ontstaan er potentiële synergieën tussen deze diverse nieuwe vormen van productie en het gebruik van groene waterstof als brandstof en grondstof in hun eigen processen naast grijze en blauwe waterstof’, meldt VoltH2 in een toelichting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement