In samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en Boskalis heeft de Delftse startup Reefy een modulair kunstrif systeem geïnstalleerd, dat zowel de oever moet beschermen tegen grote scheepsgolven als de natuur moet stimuleren. Boskalis plaatste in minder dan drie dagen 17 ‘Reefy-Rifblokken’ onder water. Het kunstmatige rif is ongeveer 25 meter lang en 3 meter hoog. Bij laagtij zijn de bovenste blokken te zien.

Het kunstrif bestaat uit lego-achtige blokken, die hydrodynamisch ontworpen en getest zijn in de golfgoot van Deltares. De blokken vormen onder water een structuur die golven breekt en tegelijk een labyrint creëert waar vissen en andere dieren kunnen schuilen en broeden. De blokken zijn gemaakt van beton met een speciale textuur aan het oppervlak, waarop weer oesters of mosselen kunnen groeien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement