Dat zijn de belangrijkste financiële details van de nieuwe cao-afspraken in de Verenigde Staten, afspraken waarover vorige week witte rook kwam middels een gezamenlijke verklaring van de vakbond International Longshore and Warehouse Union (ILWU) en werkgeversorganisatie Pacific Maritime Association (PMA). De twee organisaties maakten toen zelf geen details bekend over de afspraken, maar de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal heeft nu wel een en ander toegefluisterd gekregen door bronnen die dicht bij de onderhandelingen stonden.

De salarisverhoging zou geleidelijk gebeuren en beginnen met een verhoging van 8% à 10% in dit lopende jaar. De genoemde ‘hero bonus’ is bedoeld als blijk van waardering voor het werk dat de havenarbeiders deden in de coronajaren. Bij de aankondiging van het akkoord vorige week hadden de ILWU en PMA al duidelijk gemaakt dat de havenarbeiders erkenning moeten krijgen voor hun ‘opofferingen’ tijdens de pandemie. Terwijl de arbeiders tijdens de pandemie het vuile werk deden, zaten de directeuren die uiteindelijk enorme winsten boekten veilig binnen, zo is het gevoel dat onder veel havenwerkers leeft.

De meningen over het akkoord lijken verdeeld. De beloofde salarisverhogingen gaan verder dan in andere bedrijfssectoren in de VS, maar er klinken ook al kritische geluiden dat er vanwege de inflatie weinig tot niks van de beloofde verhogingen zal overblijven. Wel zijn de verhogingen aanzienlijker hoger dan in eerdere voorstellen die door havenarbeiders als ronduit ‘beledigend’ werden ervaren.

De vakbond gaat het akkoord nu voorleggen aan de leden. Het kan naar verwachting nog enkele maanden duren voordat het voorlopige akkoord een definitieve deal wordt. Verladersorganisaties hebben al verheugd gereageerd op het akkoord en hebben de betrokkenen aangespoord om snel de definitieve handtekeningen eronder te zetten om zo de rust helemaal te laten terugkeren in de westkusthavens, waar de arbeidsonrust de afgelopen tijd voor logistieke verstoringen zorgde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement