Vanaf 0:00 vannacht is de grote waarschuwingsstaking van de vakbonden EVG en Ver.di aan de gang. Voor alle modaliteiten geldt dat er vandaag weinig tot geen verkeer mogelijk is. Vrijwel alle Duitse luchthavens staken, van de grote luchthavens is alleen Berlin-Brandenburg Airport open. Ook vaarwegen, havens en het wegvervoer worden getroffen en in zeven van de zestien Duitse deelstaten staakt het openbaar vervoer.

Spoorgoederenvervoer ligt stil

Voor goederentreinen is er nauwelijks verkeer mogelijk in Duitsland. Dit laten verschillende goederenvervoerders weten.  Deutsche Bahn meldt dat het goederenvervoer ook na de staking nog grotendeels zal worden tegengehouden om het personenvervoer weer snel op gang te kunnen brengen.

Woordvoerder Jelle Rebbers van DB Cargo Nederland bevestigt dit. ‘Bedieningen van spooraansluitingen en terminals in Nederland zullen pas vanmiddag plaatsvinden.’ De vervoerder verwacht dat het treinverkeer op dinsdag weer ‘snel en beheerst’ wordt opgestart.

Arno van Deursen van Lineas verwacht dat het zeker een week zal duren voor alle vertraging door de staking is ingelopen. ‘Voor intermodale treinen hebben we een dienstregeling voor het lossen en laden. Morgen wil natuurlijk iedereen tegelijkertijd extra diensten afnemen. En dan krijgen we ook nog eens te maken met machinisten die ergens vast komen te zitten en met locomotieven die nu op verkeerde plekken staan.’ Pieter Hazejager, director of operations bij vervoerder Rail Force One, laat weten dat ongeveer 90% van zijn treinen door Duitsland nu niet rijdt.

Loodsen staken in haven Hamburg

In de haven van Hamburg ging de staking van start om 6:00 uur vanmorgen; hier legden de loodsploegen het werk neer, wat betekent dat schepen van meer dan 90 meter lang en 13 meter breed mogen niet op de Elbe kunnen varen. Ook worden verschillende sluizen in het land niet bediend, wat de binnenvaart hindert.

De Duitse krant Bild houdt een liveblog bij over de stakingen. In het blog zijn vooral veel foto’s te zien van gestrande reizigers op verlaten treinstations en luchthavens.

Geen megafiles op snelweg

In het wegvervoer werd gewaarschuwd voor tunnelafsluitingen omdat het personeel van Autobahn GmbH bij de staking is aangesloten. Dit weekend werd er echter een ‘noodservice’ overeenkomst gesloten, wat betekent dat tunnels op de snelwegen gewoon open zijn. De ADAC waarschuwde op voorhand voor megafiles, maar die bleven in de ochtend uit.

Om de drukte voor te zijn werd het rijverbod voor vrachtwagens op de zondag alvast opgeschort. Naar opgave van het Duitse vakblad DVZ is daar nauwelijks gebruik van gemaakt, vanwege de rij- en rusttijden van chauffeurs en omdat veel ontvangers van de goederen niet beschikbaar waren op zondag.

Loonsverhoging van 10,5%

Met de stakingen, willen vakbonden Ver.di en de EVG de druk in hun cao-onderhandelingen opvoeren. Vandaag komen de werkgevers en de bonden ook weer bij elkaar voor overleg. Zij eisen een loonsverhoging van ten minste 10,5% of een 500 euro extra per maand voor in totaal zo’n 2,5 miljoen medewerkers.

Ver.di benadrukt: ‘Met de stakingsdag in de transportsector moet werkgevers nogmaals onmiskenbaar duidelijk worden gemaakt dat de werknemers duidelijk achter onze eisen staan. Lonen moeten omhoog in navolging van de prijsstijgingen voor elektriciteit, gas en voedsel.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement