Stefan Rummel, topman van de beursorganisatie, opende de beurs door naast de toestand van de infrastructuur nog wat uitdagingen te benoemen: verstoorde supply chains, inflatie en een te krappe arbeidsmarkt. ‘Een enquête onder de deelnemers toont echter dat 75% van de ondernemingen op de uitdagingen is voorbereid, op voorwaarde dat de landelijke politiek voor de juiste voorwaarden zorgt.’

Wensenlijstje aan de politiek

Rummel gaf meteen een wensenlijstje aan de Duitse verkeersminister die aanwezig was bij de opening. ‘Het zijn die wensen: meer investeringen in de infrastructuur, inzetten op scholing van personeel en afbouw van de bureaucratie door digitalisering.’

Volker Wissing, de Minister van Verkehr en Digitaliserung (FPO), ging in zijn toespraak vooral in op het investeren in de slechte infrastructuur in Duitsland. Hij ventileerde eerst irritatie over de oproep van klimaatactivisten om niet meer te investeren in het wegennet. ‘Juist dat zou ons bij duurzaamheid terugwerpen’, stelde hij. ‘Een betrouwbare infrastructuur is voorwaarde voor duurzaamheid en verduurzaming.’

Het gaat bij het goederenverkeer alleen al in Duitsland dit jaar om 680 miljard ton/kilometer, verdeeld over water, spoor en weg. 72% daarvan gaat over de weg. ‘Willen we dat in verhouding omlaag krijgen? Ja!’ gaf Wissing aan. ‘Maar over dertig jaar hebben we het over 990 miljard ton/kilometer. Dat komt neer op een groei van 46%. Als milieuactivisten eisen dit alles compleet naar het spoor te brengen dan is duidelijk dat dit niet lukt. Dus moeten we meerdere oplossingen uitrollen.’

Hoofdspoornet compleet vernieuwen

Het spoor zal de jaren tot 2051 naar verwachting 33% meer goederenverkeer afhandelen. ‘Wie nu naar de toestand van het spoor kijkt stelt terecht: dat lukt nooit, met alle problemen die we kennen op het spoor’. De oplossing van de regering gaf de minister echter meteen: ‘We gaan het kernspoornet compleet vernieuwen om de flessenhalzen voor altijd weg te nemen.’

Om dit efficiënt te doen wil de regering steeds in een keer complete spoortracés vernieuwen. ‘En dat steeds gekoppeld aan een relatief korte, maar complete blokkade van het betreffende spoor. In vijf maanden tijd wordt niet zozeer gerepareerd wat kapot is, maar het hele tracé wordt vervangen. Zo ontstaat een compleet nieuw hoofdspoornet.’ Het gaat bij die nieuwe aanleg niet alleen om het ijzer, maar ook om de aanleg van innovatieve digitale concepten en moderne spoorbeveiliging, waarmee de spoorcapaciteit toe zal nemen.

Structuurverandering in transport

‘We investeren dus fors in het spoor. Maar dat is niet genoeg om de groei van het goederenvolume op te vangen.’ Dat heeft een onderliggende reden, maakt de minister duidelijk. ‘We zien een structuurverandering in het transport. Zware goederen zoals kolen en cokes, die traditioneel over het spoor of met binnenschepen vervoerd worden, dalen qua volume. Daar staat tegenover dat het transport van pakketten sterk stijgt: en die zijn vooral met vrachtwagens onderweg.’

Het gaat daarbij de komende jaren om een groei van 300%. ‘We kunnen nog zo veel investeren in trein en water, het wegtransport zal heel belangrijk zijn en blijven’, gaf de minister zijn gehoor mee. ‘Het is in het belang van de industrie, van de bewoners in het land en ook van het milieu dat vrachtwagens niet steeds kilometers moeten omrijden omdat onze wegen te slecht zijn. Dus ja, ook daarin zullen we fors blijven investeren.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement