De dalende financiële resultaten zijn een reflectie van de mindere tarieven en zwakke vraag in de zee- en luchtvrachtmarkt. Slechts de kleinere divisies wegvervoer en contractlogistiek van K+N lieten nog groei zien over de eerste zes maanden van dit jaar vergeleken met dezelfde periode in 2022, blijkt uit de halfjaarcijfers die K+N dinsdag presenteerde.

De directie van K+N spreekt ondanks de halvering van de winst van een ‘solide resultaat’ en wijst nog eens naar de coronacrisis die de afgelopen jaren in de logistiek leidde tot recordwinsten. De zogeheten ‘conversion rate’, de verhouding tussen het resultaat voor belastingen (ebit) en de bruto-resultaat bleef echter met 24% op een hoog niveau, aldus de bestuurders. Ook was de nettowinst over de eerste helft van 2022 aanzienlijk beter dan dat van 2019, het laatste jaar zonder corona. ‘K+N heeft zich dan ook goed aangepast aan de veranderde marktomstandigheden met lagere tarieven en de minder vraag’, stelt topman Stefan Paul in een reactie op de halfjaarcijfers.

65% minder winst uit luchtvracht

K+N zag in het containervervoer de omzet met 51% teruglopen naar 5 miljard euro. Dat leverde een resultaat (ebit) op voor belastingen van 665,5 miljoen euro (-47%). Het totaal verscheepte containervolume bij K+N lag op 2,1 miljoen teu, waarmee het naar eigen zeggen marktaandeel op de concurrentie had gewonnen.

Bij de luchtvrachtexpeditie, waar K+N marktleider is in de wereld, ging het nog een stuk slechter en daalde het ebit met 65% naar 305 miljoen euro. De omzet kwam uit op 3,64 miljard euro (-44%). K+N spreekt van een ‘gespannen marktsituatie’ in de luchtvracht, die tot een stevige afname van het volume heeft geleid. In totaal werd 957.000 ton aan luchtvracht afgevoerd door K+N.

Kostenbesparingen

De expediteur verwacht voorlopig geen verbetering van de vraag naar luchtvrachtruimte en zet in dit marktsegment in op kostenbesparingen de komende tijd.

De inkomsten in het wegvervoer (1,87 miljard euro) daalden over de eerste zes maanden van het lopende boekjaar een stuk minder (-8%) vergeleken met die uit de zeevracht en luchtvracht. Onder de streep was er zelfs sprake van een stijgend resultaat: van 16% naar 96,8 miljoen euro ondanks een dalende ebit over het tweede kwartaal van 18%.

De kleinste divisie contractlogistiek zette het beste resultaat neer, blijkt uit de cijfers van K+N. Het resultaat voor belastingen steeg met 36% naar 114,5 miljoen euro op een licht toegenomen omzet van 2,5 miljard euro (+3%).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement