Snelle raming CBS: inflatie stijgt naar 3,1 procent in maart

duurdere brandstoffen

De inflatie in Nederland is in maart gestegen naar 3,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. Daarmee lag de inflatie hoger dan in februari. Toen werd het dagelijks leven 2,8 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In januari was de inflatie nog 3,2 procent.

De prijzen van ruwe olie liggen nu op ongeveer het hoogste niveau in ongeveer vijf maanden. Foto: ANP

De oplopende inflatie hangt vooral samen met de energieprijzen en de prijzen van motorbrandstoffen aan de pomp. De afgelopen tijd zijn benzine en diesel duurder geworden voor automobilisten door de stijgende olieprijzen. De prijzen van ruwe olie liggen nu op ongeveer het hoogste niveau in ongeveer vijf maanden.

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode bedroeg ook 3,1 procent, tegen 2,7 procent in februari. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Europese daling

Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte in een voorlopige raming bekend dat de inflatie in de eurozone in maart is gedaald naar 2,4 procent, van 2,6 procent op jaarbasis in februari. Daarmee valt de inflatie iets lager uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee gerekend op 2,5 procent.

De afzwakkende inflatie in het eurogebied hangt mede samen met minder hard gestegen prijzen voor levensmiddelen, alcohol en tabak in vergelijking met februari. Daar staat tegenover dat de energieprijzen op jaarbasis minder sterk daalden dan een maand eerder.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,8 procent. De kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam af tot 2,9 procent. In februari bedroeg de kerninflatie nog 3,1 procent.

Litouwen

De laagste inflatie in de eurolanden werd volgens het in Luxemburg gevestigde Eurostat gemeten in Litouwen met 0,3 procent. In Kroatië is die met 4,9 procent het hoogst. Duitsland, de grootste economie van Europa, heeft nu een inflatie van 2,3 procent.

De inflatie in het eurogebied nadert nu steeds meer de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft. In 2022 steeg de inflatie nog naar een hoogtepunt van bijna 11 procent, aangejaagd door de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne.

Om de inflatie te beteugelen heeft de ECB de rente naar een recordniveau verhoogd. Binnen de centrale bank in Frankfurt wordt nu gediscussieerd over wanneer de rente verlaagd kan worden. Op de financiële markten wordt een eerste verlaging in juni verwacht.

Snelle raming CBS: inflatie stijgt naar 3,1 procent in maart | NT

Snelle raming CBS: inflatie stijgt naar 3,1 procent in maart

duurdere brandstoffen

De inflatie in Nederland is in maart gestegen naar 3,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. Daarmee lag de inflatie hoger dan in februari. Toen werd het dagelijks leven 2,8 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In januari was de inflatie nog 3,2 procent.

De prijzen van ruwe olie liggen nu op ongeveer het hoogste niveau in ongeveer vijf maanden. Foto: ANP

De oplopende inflatie hangt vooral samen met de energieprijzen en de prijzen van motorbrandstoffen aan de pomp. De afgelopen tijd zijn benzine en diesel duurder geworden voor automobilisten door de stijgende olieprijzen. De prijzen van ruwe olie liggen nu op ongeveer het hoogste niveau in ongeveer vijf maanden.

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode bedroeg ook 3,1 procent, tegen 2,7 procent in februari. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Europese daling

Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte in een voorlopige raming bekend dat de inflatie in de eurozone in maart is gedaald naar 2,4 procent, van 2,6 procent op jaarbasis in februari. Daarmee valt de inflatie iets lager uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee gerekend op 2,5 procent.

De afzwakkende inflatie in het eurogebied hangt mede samen met minder hard gestegen prijzen voor levensmiddelen, alcohol en tabak in vergelijking met februari. Daar staat tegenover dat de energieprijzen op jaarbasis minder sterk daalden dan een maand eerder.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,8 procent. De kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam af tot 2,9 procent. In februari bedroeg de kerninflatie nog 3,1 procent.

Litouwen

De laagste inflatie in de eurolanden werd volgens het in Luxemburg gevestigde Eurostat gemeten in Litouwen met 0,3 procent. In Kroatië is die met 4,9 procent het hoogst. Duitsland, de grootste economie van Europa, heeft nu een inflatie van 2,3 procent.

De inflatie in het eurogebied nadert nu steeds meer de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft. In 2022 steeg de inflatie nog naar een hoogtepunt van bijna 11 procent, aangejaagd door de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne.

Om de inflatie te beteugelen heeft de ECB de rente naar een recordniveau verhoogd. Binnen de centrale bank in Frankfurt wordt nu gediscussieerd over wanneer de rente verlaagd kan worden. Op de financiële markten wordt een eerste verlaging in juni verwacht.