De vrachtmaatschappij SW Italia, onderdeel van de Azerbeidzjaanse vervoerder SilkWay Airlines, doet nu een gooi naar de de luchtvaartmaatschappij, aldus het Italiaanse zakenblad Fortune Italy. SW Italia is een kleine vrachtmaatschappij en vliegt met B747-400F’s vracht tussen de luchthaven Milaan Malpensa en China, Hongkong en de VS. Het bedrijf kent een omzet van nauwelijks 20 miljoen dollar.

Cargo Invest

SilkWay Airlines is geen EU-luchtvaartmaatschappij en kan dus geen meerderheid in Alitalia overnemen. Dit probleem wil de Azerbeidzjaanse luchtvaartmaatschappij creatief oplossen door het Britse zusterbedrijf Cargo Invest grootaandeelhouder te maken. meldt de Italiaanse krant. Daarbij zou de Britse partij 52% van de aandelen krijgen en Silkway 48%.

Probleem van deze constructie is wel dat Groot-Brittannië de EU hoogstwaarschijnlijk dit najaar verlaat en daarmee zou Silkway niet voldoen aan de EU-eisen. Hoe dat kan worden opgelost, is nog onduidelijk en hangt ook af van de komende onderhandelingen tussen Londen en Brussel over een nieuw luchtvaartakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Cargo Invest kent ondanks de Britse nationaliteit met Azerbeidzjaanse zakenman Ignazio Corachi dezelfde eigenaar als SilkWay Airlines. De twee bedrijven delen ook hetzelfde zakenadres in Londen, blijkt uit een bericht van het Britse vakblad The Loadstar.

Lazio Roma

De Italiaanse overheid zoekt al enige tijd met de bewindvoerders van Alitalia naar kopers voor het staatsbedrijf. Een consortium rond nationale spoorbedrijf Ferrovie dello Stato heeft daarbij tot 15 juli van dit jaar de tijd gekregen om met een goed bod te komen.

Ofschoon het railbedrijf het Amerikaanse Delta Airlines aan boord heeft weten te krijgen, is het nog nog steeds onduidelijk of dit consortium de vereiste 300 miljoen euro aan investeringskapitaal op tafel kan leggen. Ook voorzitter Claudio Lotito van voetbalclub Lazio Roma zou belangstelling hebben om Alitalia over te nemen. Volgens Italiaanse kranten zou de Italiaanse regering echter de voorkeur geven aan een overname door een transportbedrijf.