Als je de beleidsplannen voor de luchtvracht relateert aan die voor passagiersvervoer, ontstaat een beeld dat niet zo gek is voor de luchtvracht. En dat is terecht, want laten we wel wezen: de vrachtsector bewijst deze maanden meer dan overtuigend het belang van vrachtvliegtuigen voor Nederland.

Glashelder kiest de nota voor ondersteuning van die segmenten die de grootste toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie hebben. En geeft ze vervolgens de toegevoegde waarde aan van de vrachtsector van Schiphol: dertigduizend banen en 2,7 miljard euro. Een ander belangrijk punt: die forse bijdrage aan onze economie wordt behaald met (slechts) 3% van alle vluchten. Vracht gaat dus hoog scoren bij de toekomstige criteria die het Rijk stelt aan steun voor de luchtvaart.

En dan de daling van de vrachtcijfers vanaf 2018. De nota legt verband tussen die daling en de slotverdelingsregels. Het antwoord van Schiphol daarop was de aparte slotpool voor vrachtvliegtuigen. Deze is door de crisis even de ijskast in gegaan, maar blijft op de radar.

Ik vind nog steeds dat het juridisch mogelijk moet zijn om vrachtvliegtuigen een aparte slotstatus te verlenen. Vrachtvliegtuigen zijn op geen enkele wijze te vergelijken met welk ander vliegtuigtype dan ook. Maar goed: de minister schrijft voor een aanpassing van de EU-slotverordening te gaan en houdt de belangen van de vrachtsector daarbij in het oog.

Dan nog even het passagiersvervoer, want ook daarvoor bevat de nota een aantal belangrijke besluiten. Zo komt er een opsplitsing in de categorie low cost carriers. Budgetmaatschappijen als Easyjet en Vueling (goed voor 17% van alle vliegbewegingen op Schiphol) worden daarbij onderscheiden van vakantievluchten (4% van alle vliegbewegingen).

Daarbij geldt dat budgetmaatschappijen door verandering van het businessmodel bijdragen aan de netwerkfunctie van Schiphol. Tussen neus en lippen door meldt de nota nog, dat bestaande capaciteit kan worden uitgebreid door het verplaatsen van vluchten naar elders. Lelystad Airport blijft dus als een ‘overloophaven’ van Schiphol op de kaart.

Dat verklaart ook het streven van de minister om Lelystad Airport alsnog eind 2021 te openen voor 21.000 vliegbewegingen. En met de beschreven selectiecriteria ziet het er naar uit dat het bij een ongewijzigd businessmodel met name zal gaan om die 4% vakantievluchten.

Al met al gunstige geluiden voor de luchtvrachtsector, al moeten we zien hoe het gaat uitpakken. De branche vraagt 25.000 vrachtslots per jaar voor Schiphol. Bij voorkeur te borgen door aanpassing van de EU-slotverordening, waar ook het kabinet op inzet. Maar als en zolang dat niet lukt, dienen de plannen van Schiphol voor een aparte pool voor vrachtvluchten met kracht te worden vervolgd. Juridisch en politiek kan het. Afwachten is geen optie.

Frans Vreede, luchtvaartjurist

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement