Swissport biedt tijdelijke contracten baanzekerheid

Personeelstekort

Afhandelaar Swissport op Schiphol biedt vanaf februari haar meer dan honderd medewerkers met een tijdelijk dienstverband een arbeidscontract voor onbepaalde tijd aan en daarmee baanzekerheid.

‘Ook nieuwe medewerkers die tussen 1 februari en 1 juli van dit jaar instromen krijgen, na hun proeftijd van twee maanden, direct een vast contract aangeboden’, aldus het bedrijf dat onder meer vracht en bagage afhandelt op Schiphol. Swissport zegt hiertoe besloten te hebben ‘om een nog aantrekkelijkere werkgever te zijn voor bestaande en toekomstige medewerker’.

Personeelstekort

Volgens directeur Daniel Tarrega van Swissport Nederland is de uitdaging ‘enorm’ in deze tijd van personeelstekort in de afhandeling ‘om goede medewerkers te behouden en nieuwe aan te trekken ‘. Hij stelt verder dat de branche sinds de coronacrisis als minder ‘zeker’ wordt gezien.

‘Door het afschaffen van tijdelijke arbeidscontracten willen we een duidelijk signaal afgeven dat we het volste vertrouwen hebben in de toekomst van de sector’, onderstreept Tarrega.

Loonsverhoging

Onlangs ging Swissport samen met een aantal afhandelaars akkoord met een loonsverhoging van 3,4% vanaf begin van dit jaar.  Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een sectorbrede CAO, aldus Swissport. Daarbij streven de afhandelaars ‘naar een evenwichtig arbeidsvoorwaardenpakket dat voor iedereen die in deze sector werkt positief moet uitpakken, met stevige salarisstijgingspercentages in de eerstkomende jaren’.

Directeur personeelszaken, Michel van de Stolpe, van Swissport verwacht dat de mondiale luchtvaart zich in de komende jaren verder zal herstellen. Daarbij past behalve baanzekerheid, een goed inkomen en ‘de beste logistieke opleiding die er is’ voor het personeel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Swissport biedt tijdelijke contracten baanzekerheid | NT

Swissport biedt tijdelijke contracten baanzekerheid

Personeelstekort

Afhandelaar Swissport op Schiphol biedt vanaf februari haar meer dan honderd medewerkers met een tijdelijk dienstverband een arbeidscontract voor onbepaalde tijd aan en daarmee baanzekerheid.

‘Ook nieuwe medewerkers die tussen 1 februari en 1 juli van dit jaar instromen krijgen, na hun proeftijd van twee maanden, direct een vast contract aangeboden’, aldus het bedrijf dat onder meer vracht en bagage afhandelt op Schiphol. Swissport zegt hiertoe besloten te hebben ‘om een nog aantrekkelijkere werkgever te zijn voor bestaande en toekomstige medewerker’.

Personeelstekort

Volgens directeur Daniel Tarrega van Swissport Nederland is de uitdaging ‘enorm’ in deze tijd van personeelstekort in de afhandeling ‘om goede medewerkers te behouden en nieuwe aan te trekken ‘. Hij stelt verder dat de branche sinds de coronacrisis als minder ‘zeker’ wordt gezien.

‘Door het afschaffen van tijdelijke arbeidscontracten willen we een duidelijk signaal afgeven dat we het volste vertrouwen hebben in de toekomst van de sector’, onderstreept Tarrega.

Loonsverhoging

Onlangs ging Swissport samen met een aantal afhandelaars akkoord met een loonsverhoging van 3,4% vanaf begin van dit jaar.  Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een sectorbrede CAO, aldus Swissport. Daarbij streven de afhandelaars ‘naar een evenwichtig arbeidsvoorwaardenpakket dat voor iedereen die in deze sector werkt positief moet uitpakken, met stevige salarisstijgingspercentages in de eerstkomende jaren’.

Directeur personeelszaken, Michel van de Stolpe, van Swissport verwacht dat de mondiale luchtvaart zich in de komende jaren verder zal herstellen. Daarbij past behalve baanzekerheid, een goed inkomen en ‘de beste logistieke opleiding die er is’ voor het personeel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement