Op de deze week door onze krant gepubliceerde IATA top 100 van luchtvrachtexporteurs staan de twee bedrijven dicht bij elkaar genoteerd: Scan Global op de 47e plek met 2142 ton en Gelders op precies de 50e plek met 2040 ton. Tezamen zouden de twee met deze volumes in IATA’s 2021-rangschikking de 29e positie hebben gehad.

Scan Global Logistics was op de IATA-lijst een van de dalers en Gelders juist een van de winnaars, maar het zijn dus de Denen die het Nederlandse bedrijf nu opslokken. Scan Global Logistics meldt dat François Verhaart, sinds 2003 de directeur-eigenaar van Gelders, ‘aan boord blijft om te helpen om de business zijn volledige potentieel te laten bereiken’.

Reeks overnames

Scan Global Logistics stelde zich eerder al ten doel om binnen enkele jaren de internationale top 15 van lucht- en zeevrachtexpediteurs te bestormen en deed in dat kader de afgelopen jaren al een reeks overnames. Ook de overname van Gelders Forwarding is niet de enige van de dag. In Hongarije sloegen de Denen toe met de overname van het bedrijf Advection Logistics. Eerder in de week maakte Scan Global Logistics bovendien al de overname bekend van Sea-Air Logistics, een bedrijf met hoofdkwartier in Hongkong. Waar de Denen met de overnames op Schiphol en in Hongarije hun ‘Europese voetafdruk’ willen vergroten, moet de Sea-Air-aankoop dit doel bewerkstelligen in Azië.

Gelders Forwarding is volgens de nieuwe Deense eigenaren met name sterk in de logistiek van semiconductors, met een klantenkring van ‘bekende, internationale technologiemerken’, en moet Scan Global Logistics daarmee aan een vergroot klantenbestand en een versterkte positie in de luchtvracht helpen. Een andere specialiteit van Gelders, het vervoer van levende dieren, is zelfs helemaal nieuw in het portfolio van de Deense expediteur. Samen hebben de twee bedrijven op Schiphol ruim zeventig werknemers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement