Dat laten de Amerikaanse luchtvaartgroep en de overnemende investeerders weten in een gezamenlijk persbericht. De totale waarde van de acquisitie, inclusief de overname van een forse schuldenberg, ligt rond de 5,2 miljard euro, melden de betrokken partijen verder.

De aandeelhouders van Atlas Air Worldwide Holding, waaronder Amazon, ontvangen per aandeel een bedrag van 102,5 euro, wat er op neerkomt dat door de kopers een premium van bijna 60% op de gemiddelde koers van de afgelopen dertig dagen is betaald. De boekwaarde van Atlas Air Worldwide wordt geschat op zo’n twee miljard euro.

Van de beurs gehaald

Atlas Air Worldwide wordt na de overname van de beurs gehaald en ondergebracht in het logistieke fonds van Apollo dat ook namen kent als die van de vrachtafhandelaar Swissport. De Amerikaanse vrachtvervoerder zal verder zijn huidige naam behouden, melden de kopers.

Het nieuws rond de koop van Atlas Air lekte eerder deze week uit. Volgens Duncan McNabb, voorzitter van de raad van bestuur van Atlas Air Worldwide, had de raad echter weinig tijd nodig om het bod van de investeerders unaniem te steunen, omdat er een stevig premium werd betaald aan de aandeelhouders op de boekwaarde van het bedrijf. De acquisitie van Atlas Air door een kapitaalkrachtig consortium stelt het bedrijf verder in staat om de groeiambitie voor de lange termijn in daden om te zetten, zegt hij.

Sterke marktvraag

Volgens Apollo Global is de overname van Atlas Air met het oog op ‘de sterke marktvraag naar luchtvrachtdiensten’ een zinvolle investering. Atlas Air is in die markt met ruim vijftig B747-vrachtjumbo’s goed gepositioneerd, aldus de nieuwe eigenaars. Daarbij dienen zich ook voor de toekomst talrijke marktkansen aan voor de vrachtvliegtuigen, waar Atlas Air optimaal van kan profiteren, heet het verder.

Atlas Air Worldwide is behalve de moederholding van Atlas Air ook eigenaar van leasemaatschappij Titan Aviation en meerderheidsaandeelhouder in Polar Air Cargo Worldwide. De luchtvaartgroep voert mondiaal vrachtvluchten uit voor andere airlines, expediteurs en de e-commerce giganten Amazon en Alibaba. Voor de laatste klant werden recent nog vier B747-8F, de laatste vrachtjumbo’s die Boeing nog bouwt, besteld. Deze B747’s zullen in de loop van dit jaar worden afgeleverd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement