Al elf maanden achtereen stijgt de luchtvrachtcapaciteit in de luchtvracht gestaag door het herstel van het passagiersvervoer, laten de statistieken van Clive Data zien, dat nu onderdeel is van de Noorse consultant Xeneta. Die timing is uiterst ongelukkig, want de capaciteitsgroei valt bijna geheel samen met een afnemende vraag naar luchtvrachtruimte in de markt met als gevolg overcapaciteit en sterk dalende tarieven.

Nulgroei

Voor de maand februari van dit jaar was er bijvoorbeeld sprake van een toename van de beschikbare vrachtruimte met 11% vergeleken met dezelfde maand in 2022, terwijl de marktvraag met 4% daalde, aldus Clive Data in zijn luchtvrachtmonitor. Die marktontwikkeling zal de sector nog enige in zijn grip houden, luidt de verwachting van de analist.

Volgens Niall van de Wouw, hoofdanalist Airfreight van Xeneta, zal het ladingaanbod zich niet snel herstellen en voorziet hij in zijn meest optimistische prognose voor het eind van dit jaar hooguit een nulgroei. Hij wijst er ook op dat de markt niet langer de pre-coronaperiode moet nemen als uitgangspunt voor hoe de markt ervoor staat, maar dat er een nieuw ijkpunt moet komen voor de sector. Dat er in de markt nog steeds een vergelijking wordt getrokken met de vrachtprijzen die teruggaan tot 2019 is volgens Van der Wouw ook achterhaald met het oog op de hoge inflatie van de laatste tijd. Die inflatiecomponent dient meegenomen te worden in de toekomstige marktanalyses, aangezien geen enkele dienst of product aan de huidige prijsspiraal ontsnapt, stelt hij.

‘Dit is geen groeimarkt’

De luchtvrachtindustrie moet zich verder meer richten op waar er nog groei is, want het aanbod aan general cargo heeft zich over de laatste vier jaar alleen maar negatief ontwikkelt. Ook het gedeclareerde (‘chargeable’) gewicht over de eerste twee maanden lag over de eerste twee maanden van dit jaar nog steeds 8% onder dat van de maand januari en februari van 2019, voegt hij eraan toe. ‘Dit is geen groeimarkt’, aldus Van de Wouw. De luchtvrachtanalist wijst er daarbij ook nog eens op dat 2019 voor de sector eigenlijk een zwak jaar was. Een vergelijking met het meer succesvolle 2018 zou nog slechtere cijfers opleveren.

Voor de komende maanden voorziet Van der Wouw meer lege vliegtuigen, ‘omdat er geen lading is’. Daarbij komt dat er vanaf april, bij het begin van het zomerseizoen, meer passagiersvluchten worden uitgevoerd, wat extra vrachtcapaciteit toevoegt aan de markt. ‘Ik zie dan ook geen fundamentele veranderingen die de huidige marktcondities zullen veranderen’.

Hij zet ook vraagtekens bij de verwachting in de markt dat de verladers in het derde kwartaal weer meer luchtvracht gaan boeken voor het ‘aanvullen van de voorraden. Als dat al gebeurt, zullen de ladingaanbieders allereerst kijken naar de goedkopere modaliteiten zoals containervaart’, is zijn verwachting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement