De omzet steeg nog wel sterk met 800 miljoen euro (+22%), een aanwijzing dat de Duitse vrachtvervoerder vorig jaar nog kon profiteren van een hoog prijspeil in de mondiale markt, maar tegelijkertijd werd geconfronteerd met sterk stijgende lasten, waaronder een hoge brandstofrekening.

Hoge omzet

Opvallend is dat Lufthansa Cargo die inkomsten nog zo sterk wist te verhogen, terwijl grote concurrenten Air France-KLM Cargo (-3,5%) al vorig jaar werden geconfronteerd met een dalende vrachtomzet. Analisten schrijven dat toe aan het feit dat Lufthansa Cargo in 2022 minder afhankelijk was van de dagmarkt en veel van de capaciteit al in het voorjaar voor een lange termijn had ondergebracht bij ladingaanbieders tegen een premium. Daardoor bleef het ebit vooral in de eerste helft van het fiscale jaar op een hoog niveau met 977 miljoen euro.

Dat resultaat voor belastingen daalde in het tweede halfjaar met ruim 350 miljoen euro naar 623 miljoen. Een teken dat ook Lufthansa in vooral het vierde kwartaal last kreeg van een dramatisch verslechterde marktomgeving.

17% meer vrachtcapaciteit

Dat was ook te zien in de onderliggende vervoerscijfers over 2022. Zo was er sprake van nulgroei in aantal verkochte tonkilometers vergeleken met 2021 en daalde de beladingsgraad met 10 procentpunten naar 61% sterk.

Gelijktijdig moest het vrachtbedrijf meer bellycapaciteit door het herstellende passagiersvervoer verkopen bij Lufthansa en zusterondernemingen zoals Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings Discover and SunExpres. Daardoor steeg de totale beschikbare vrachtruimte in een jaar tijd met 17%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement