NYK is sinds 1978, toen NCA werd opgericht, betrokken geweest bij de Japanse vrachtairline en nam in 2010 zelfs 100% van de aandelen over omdat de rederij zich wilde ontwikkelen ‘tot een allesomvattend logistiek bedrijf’ met een eigen dienstverlening in het vervoer over zee en land én door de lucht. Van die strategie is het concern nu afgestapt vanwege de hoge kosten, laat het bedrijf weten.

Pittig kostenpost

‘De voortdurende introductie van nieuwe vliegtuigen’ om het netwerk te kunnen blijven onderhouden en de ‘aanhoudende training van personeel en het onderhoud’ werden volgens NYK te pittige kostenposten. Het bedrijf vond het ‘in de zeer volatiele zakelijke omgeving van het luchtvrachtvervoer’ ook een te grote ‘uitdaging’ worden om de bedrijfsschaal van NCA ‘uit te breiden tot een niveau dat in overeenstemming is met dergelijke kosten’.

NCA beschikt met acht B747-8F’s over een relatief grote intercontinentale vrachtvloot. De carrier was ook jarenlang een partner van KLM Cargo op de drukke vrachtroute tussen Nederland en Japan. De vrachtvloot van het Japanse ANA telt negen kleinere B767F’s voor het intra-Aziatisch vrachtvervoer en twee grotere B777-200F’s. De luchtvaartmaatschappij heeft verder ook nog twee B777F’s in bestelling bij Boeing.

ANA is sinds de coronacrisis bezig om zijn vrachtvloot te versterken in de intercontinentale markt en de koop van NCA zorgt ervoor dat de Japanse luchtvaartmaatschappij in een klap een grote speler wordt in die markt.

Maersk en CMA CGM

Het besluit van NYK om afscheid te nemen van de luchtvracht staat haaks op de recente entree van concurrenten Maersk, CMA CGM en MSC in de luchtvrachtmarkt met eigen vrachtmaatschappijen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement