Poolse transporteur valt Oezbeekse chauffeur aan met pepperspray

10.000 euro tegoed

De Poolse transportondernemer Lukasz Mazur is dit weekend in Duitsland aangehouden omdat hij een Oezbeekse chauffeur heeft aangevallen met pepperspray. De chauffeur had enkele dagen daarvoor zijn ontslag ingediend bij Mazur, omdat hij al maanden geen loon meer had ontvangen.

Stakende chauffeurs van Mazur in Gräfenhausen
Vorig jaar gingen werknemers van Mazur ook al in staking omdat ze niet betaald werden. Foto: Faire Mobilität

Dat melden de Duitse kranten de Bayerischer Rundfunk en de Frankfurter Rundschau. Vakbondsman Edwin Atema, die namens de stichting Road Transport Due Diligence chauffeurs in heel Europa bijstaat, vertelt in Duitse media dat de trucker nog zo’n 10.000 euro tegoed had van zijn baas. Atema zou de onderhandelingen voeren namens de Oezbeek, maar Mazur zat daar niet op te wachten.

De Pool trok naar de rustplaats nabij het Beierse Günzburg, waar de chauffeur in zijn vrachtwagen bivakkeerde. Daar zou hij de cabine met een reservesleutel hebben geopend om vervolgens pepperspray op de chauffeur te spuiten. Atema publiceerde beelden van vlak na de aanval op X. Volgens Atema was de chauffeur onderweg met goederen voor supermarktketen Aldi Süd.

‘Het nieuwe voorval met Mazur laat zien dat we verbeteringen op nationaal en Europees niveau nodig hebben vrachtwagenchauffeurs effectief te beschermen. Zulke ondernemingen hebben we niets te zoeken op de Europese wegen’, zegt Stefan Körzell van de vakbond DGB.

Knokploeg

Het is niet de eerste keer dat Mazur negatief in het nieuws komt. In 2023 vonden twee stakingen plaats op een rustplaats in het Duitse Gräfenhausen door chauffeurs van zijn bedrijven Lukmaz, Agmaz en Imperia die niet of onvolledig betaald werden.

Bij de eerste staking schakelde de Poolse ondernemer een knokploeg in die met een pantserwagen ter plaatse kwam. Er volgde een schermutseling en zestien mensen, waaronder Mazur zelf, werden opgepakt. De stakende chauffeurs kregen uiteindelijk drie ton aan achterstallig salaris.

De tweede staking was nog omvangrijker en duurde ruim twee maanden. Zo’n 120 chauffeurs hadden in totaal 500.000 euro tegoed van Mazur. Na onderhandelingen werden zij uiteindelijk uitbetaald.

Poolse transporteur valt Oezbeekse chauffeur aan met pepperspray | NT

Poolse transporteur valt Oezbeekse chauffeur aan met pepperspray

10.000 euro tegoed

De Poolse transportondernemer Lukasz Mazur is dit weekend in Duitsland aangehouden omdat hij een Oezbeekse chauffeur heeft aangevallen met pepperspray. De chauffeur had enkele dagen daarvoor zijn ontslag ingediend bij Mazur, omdat hij al maanden geen loon meer had ontvangen.

Stakende chauffeurs van Mazur in Gräfenhausen
Vorig jaar gingen werknemers van Mazur ook al in staking omdat ze niet betaald werden. Foto: Faire Mobilität

Dat melden de Duitse kranten de Bayerischer Rundfunk en de Frankfurter Rundschau. Vakbondsman Edwin Atema, die namens de stichting Road Transport Due Diligence chauffeurs in heel Europa bijstaat, vertelt in Duitse media dat de trucker nog zo’n 10.000 euro tegoed had van zijn baas. Atema zou de onderhandelingen voeren namens de Oezbeek, maar Mazur zat daar niet op te wachten.

De Pool trok naar de rustplaats nabij het Beierse Günzburg, waar de chauffeur in zijn vrachtwagen bivakkeerde. Daar zou hij de cabine met een reservesleutel hebben geopend om vervolgens pepperspray op de chauffeur te spuiten. Atema publiceerde beelden van vlak na de aanval op X. Volgens Atema was de chauffeur onderweg met goederen voor supermarktketen Aldi Süd.

‘Het nieuwe voorval met Mazur laat zien dat we verbeteringen op nationaal en Europees niveau nodig hebben vrachtwagenchauffeurs effectief te beschermen. Zulke ondernemingen hebben we niets te zoeken op de Europese wegen’, zegt Stefan Körzell van de vakbond DGB.

Knokploeg

Het is niet de eerste keer dat Mazur negatief in het nieuws komt. In 2023 vonden twee stakingen plaats op een rustplaats in het Duitse Gräfenhausen door chauffeurs van zijn bedrijven Lukmaz, Agmaz en Imperia die niet of onvolledig betaald werden.

Bij de eerste staking schakelde de Poolse ondernemer een knokploeg in die met een pantserwagen ter plaatse kwam. Er volgde een schermutseling en zestien mensen, waaronder Mazur zelf, werden opgepakt. De stakende chauffeurs kregen uiteindelijk drie ton aan achterstallig salaris.

De tweede staking was nog omvangrijker en duurde ruim twee maanden. Zo’n 120 chauffeurs hadden in totaal 500.000 euro tegoed van Mazur. Na onderhandelingen werden zij uiteindelijk uitbetaald.