Poolse transporteur schakelt knokploeg in tegen stakers

Pantservoertuig

Een staking van ongeveer zestig vrachtwagenchauffeurs in het Duitse Gräfenhausen is vrijdag flink uit de hand gelopen. Hun werkgever kwam met een knokploeg naar de plaats van de staking om zijn vrachtwagens terug te halen. De Duitse politie greep in, twintig mensen werden gearresteerd.

Foto: Faire Mobilität
Foto: Faire Mobilität

De stakers zijn werkzaam bij de transportbedrijven Lukmaz, Agmaz en Imperia, eigendom van de Poolse familie Mazur. De werknemers, die vooral uit Georgië en Oezbekistan komen, zijn naar eigen zeggen al twee maanden niet uitbetaald. Ook klagen ze over de werkomstandigheden bij de bedrijven. Ze staken daarom sinds 31 maart op een parkeerplaats langs de A5 in de buurt van Darmstadt.

Pantservoertuig

De eigenaar was afgelopen vrijdag voornemens zijn vrachtwagens terug te halen. Daarvoor had hij een bekende Poolse knokploeg ingeschakeld. De mannen droegen kogelwerende vesten en arriveerden in een pantservoertuig. Ook waren er chauffeurs opgetrommeld om de trucks van de parking weg te rijden.

De Duitse politie moest tussenbeide komen om een confrontatie te vermijden. Twintig mensen, onder wie de eigenaar en een deel van de knokploeg, werden gearresteerd.

Het pantservoertuig
Het pantservoertuig van de knokploeg. Foto: Faire Mobilität.

Staking duurt voort

Ondanks de intimidatie duurt de staking voort. Volgens Edwin Atema, die door de vrachtwagenchauffeurs als bemiddelaar is aangesteld, kunnen de stakers nergens heen. ‘Die mannen zijn al weken niet betaald. Ze hebben nog 10 zloty op hun rekening staan.’ De lokale vakbond zorgt voor voedsel en medische zorg waar nodig.

De chauffeurs hebben brieven gestuurd naar de opdrachtgevers van het transportbedrijf met de vraag om de samenwerking met Mazur op te zeggen. Ook eisen de werknemers dat de klanten hen betalen als de transporteur dat zelf niet doet.

Poolse transporteur schakelt knokploeg in tegen stakers | NT

Poolse transporteur schakelt knokploeg in tegen stakers

Pantservoertuig

Een staking van ongeveer zestig vrachtwagenchauffeurs in het Duitse Gräfenhausen is vrijdag flink uit de hand gelopen. Hun werkgever kwam met een knokploeg naar de plaats van de staking om zijn vrachtwagens terug te halen. De Duitse politie greep in, twintig mensen werden gearresteerd.

Foto: Faire Mobilität
Foto: Faire Mobilität

De stakers zijn werkzaam bij de transportbedrijven Lukmaz, Agmaz en Imperia, eigendom van de Poolse familie Mazur. De werknemers, die vooral uit Georgië en Oezbekistan komen, zijn naar eigen zeggen al twee maanden niet uitbetaald. Ook klagen ze over de werkomstandigheden bij de bedrijven. Ze staken daarom sinds 31 maart op een parkeerplaats langs de A5 in de buurt van Darmstadt.

Pantservoertuig

De eigenaar was afgelopen vrijdag voornemens zijn vrachtwagens terug te halen. Daarvoor had hij een bekende Poolse knokploeg ingeschakeld. De mannen droegen kogelwerende vesten en arriveerden in een pantservoertuig. Ook waren er chauffeurs opgetrommeld om de trucks van de parking weg te rijden.

De Duitse politie moest tussenbeide komen om een confrontatie te vermijden. Twintig mensen, onder wie de eigenaar en een deel van de knokploeg, werden gearresteerd.

Het pantservoertuig
Het pantservoertuig van de knokploeg. Foto: Faire Mobilität.

Staking duurt voort

Ondanks de intimidatie duurt de staking voort. Volgens Edwin Atema, die door de vrachtwagenchauffeurs als bemiddelaar is aangesteld, kunnen de stakers nergens heen. ‘Die mannen zijn al weken niet betaald. Ze hebben nog 10 zloty op hun rekening staan.’ De lokale vakbond zorgt voor voedsel en medische zorg waar nodig.

De chauffeurs hebben brieven gestuurd naar de opdrachtgevers van het transportbedrijf met de vraag om de samenwerking met Mazur op te zeggen. Ook eisen de werknemers dat de klanten hen betalen als de transporteur dat zelf niet doet.