Er werken in de vrachtafhandeling rond de 1750 medewerkers bij de verschillende vrachtafhandelaars, waaronder Dnata, Swissport en Menzies. Iets meer dan 225 medewerkers (13%) namen deel aan het onderzoek van de vakbond, dat een beter beeld moet geven van de problemen binnen de vrachtafhandeling. Eerder wist de FNV al succesvol de misstanden binnen de bagageafhandeling op Schiphol aan de kaak te stellen. Dat leidde vorig jaar tot betere arbeidsvoorwaarden middels een sector cao.

Ongezonde arbeidsomstandigheden

Hetzelfde hoopt de bond nu ook binnen de vrachtafhandeling op de luchthaven te bereiken. Ook daar zijn onder druk van een moordende onderlinge concurrentie de arbeidsvoorwaarden voor het personeel de laatste jaren verslechterd, aldus FNV.

Zo blijkt uit het onderzoek dat bijna 10% van de respondenten de afgelopen 12 maanden betrokken is geweest ‘bij een incident dat leidde tot lichamelijk letsel of geestelijke schade’. Ook stonden de deelnemers aan het onderzoek ‘op grote schaal bloot aan ongezonde arbeidsomstandigheden’.

Veiligheidsregels amper nageleefd

Behalve hoge werkdruk was er sprake van ongezonde arbeidstijden, inademen van stof en uitlaatgassen en het duwen, tillen en trekken van zware voorwerpen. ‘Dit uit zich in gezondheidsklachten, zoals rugklachten.’ Ook ervaart een groot deel van de respondenten burnout-gerelateerde klachten, meldt de bond.

‘Er is een groot probleem als het gaat om de veiligheidscultuur bij de afhandelingsbedrijven. Slechts 15% van de respondenten zegt dat de regels voor veilig en gezond werken worden nageleefd. Er is een breed gedragen gevoel dat leidinggevenden niets doen met kritiek op de veiligheidssituatie.’

Een andere grief is het ‘achterstallig of geen onderhoud’ in de loodsen door het gebrek aan gekwalificeerd technisch personeel. Daardoor werkt veiligheidsapparatuur niet en staan kapotte loodsdeuren soms maanden open, omdat ze niet gerepareerd worden.

‘Stroomdraden en stekkerdozen liggen overal en zijn vaak kapot’, citeert FNV een van de deelnemers aan het onderzoek. Verder is de hygiëne in kantine en wc’s ‘zeer slecht’. ‘Er lopen soms ratten en muizen binnen’, stelt een personeelslid.

Weg met tijdelijke contracten

Volgens FNV laten de resultaten van de enquête zien dat het ‘hoog tijd is’ om via een algemeen verbindend verklaarde sector-cao voor de vrachtafhandeling ‘een bodem te leggen’ voor een veilige en gezonde vrachtafhandeling op Schiphol. Zo moeten tijdelijke, uitzend-en nul-uren contracten verdwijnen op de luchthaven. Verder dient het minimumloon per uur te worden verhoogd naar 14 euro.

Tevens wil de bond vastomlijnde afhandelingsprocedures waar elk bedrijf zich aan moet houden. Zo moeten er standaards komen voor hoeveel mensen minimaal moeten worden ingezet voor de afhandeling van een bepaald type vliegtuig en belading. Verdere eisen zij een beter toezicht op uitzendbureaus en de inzet van arbeidsmigranten en het periodiek en onafhankelijk instellen van onderzoek naar de veiligheidscultuur in de luchtvrachtsector op Schiphol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement