Dat zorgde voor een totaal aan inkomende vracht op Schiphol van zo’n 66.000 ton (+12,7%), aldus de luchthaven bij de presentatie van de vervoerscijfers over de meimaand.

De export vanuit Schiphol laat helaas een geheel ander beeld zien. Die nam in mei af met bijna 15% naar iets minder dan 52.000 ton. Debet aan dit groot verlies is het tegenvallende exportaanbod naar Noord-Amerika. Die uitvoer slonk naar de VS en Canada met maar liefst 31,4% naar een totaal van 10.500 ton. Ook de afzetmarkten in Azië (-8,2%) en Afrika (-24,2%) leverden volumeverlies op voor de export vanuit Schiphol in mei.

Weinig vraag in VS

Over de eerste vijf maanden van dit jaar zorgde de mindere vraag uit Noord-Amerika (-30% naar 50.114 ton) ook voor dalende exportstromen vanaf Schiphol. In totaal slonk het uitvoervolume over die periode met 12,4% naar 262.000 ton. Dat het niet slechter was, had alles te maken met een licht herstel van de export naar het Verre Oosten. Daar was sprake van een kleine groei van 1,2% naar 100.000 ton.

Minder vrachtvluchten

Op het terrein van het aantal vrachtvluchten zet de krimp van de afgelopen maanden zich door op Schiphol met een afname van 8% naar 1.414 vliegbewegingen in de maand mei. Het totaal werden er op Schiphol over de eerste vijf maanden van het jaar 6.835 vrachtvluchten afgewikkeld, een daling van ruim 17% vergeleken met dezelfde periode van 2022.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement