Cargonaut 2.0 zou aanvankelijk al in 2021 worden opgeleverd, maar Schiphol kampte de afgelopen jaren met grote problemen om het nieuwe digitale bouwwerk van de grond te krijgen. Zo werd de complexiteit van de wet- en regelgeving en de digitale vertaling naar verschillende berichtenstandaarden onderschat.

De luchthaven laat nu weten dat ze is begonnen om een deel van de informatiegegevens over import en export van goederen op de luchthaven over te zetten ‘in de nieuwe infrastructuur’ van Cargonaut 2.0. ‘Het gaat daarbij om zogenaamde cruciale berichten die verwerkt moeten worden zodat bijvoorbeeld de exporteurs hun btw kunnen terugvragen en Douane toezicht kan houden op welke goederen via Schiphol binnenkomen’, aldus Schiphol. Deze berichten bevatten onder meer informatie over onder andere de verzender, de ontvanger, de aard van de goederen, hoe betalingen hebben plaatsgevonden en in welk vliegtuig de goederen zitten.

Risicovol

Dat slechts een deel wordt overgezet, hangt volgens de luchthaven samen met het grote aantal berichten dat dagelijks bij de im- en export van goederen wordt verzonden op Schiphol. Het gaat daarbij al gauw om honderdduizenden berichten. ‘Het is dan ook te groot en te risicovol om alles in één keer over te zetten. Daarom is heel bewust gekozen om nu als eerste alleen de meest belangrijke berichten over te zetten’, aldus Schiphol. Daarbij zal naast het nieuwe systeem ook het oude systeem de komende maanden in de lucht worden gehouden.

Het is nog onduidelijk wanneer het nieuwe Cargonaut 2.0 volledig zal gaan draaien. Begin van dit jaar gaf de nieuwe vrachtdirecteur Joost van Doesburg van Schiphol Group aan dat het nog weleens jaren kan duren. Dat hangt samen met de andere aanpak die de luchthaven, eigenaar van Cargonaut, heeft gekozen, aldus Van Doesburg. Daarbij wordt niet langer ingezet op een complete vernieuwing van het vrachtplatform van de grond af aan, maar worden de 35 onderdelen van het oude Cargonaut stap voor stap per onderdeel vernieuwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement