De omzet nam in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld met 10% af voor de railgoederenvervoerders. Vorig jaar daalden de inkomsten in totaal met 12%. Het tweede halfjaar van 2020 was er wel sprake van enig herstel, maar dat kon niet verhinderen dat de gehele branche ongeveer 2 miljard euro aan inkomsten misliep vorig jaar. Het ziet er naar uit dat dat vergelijkbare verliezen ook dit jaar op de sector afkomen.

Omzetverliezen

Over de maand maart van dit jaar lagen de gemeenschappelijke omzetverliezen van de vrachtspoorbedrijven op iets meer dan 30 miljoen euro per week, aldus de CER. Bij het reizigersverkeer was de situatie financieel nog meer zorgwekkend met een omzetverlies van 600 miljoen euro per week.

Volgens de CER dient een ‘aanzienlijk deel’ van deze inkomstenderving te worden gecompenseerd en is het tevens nodig om de spoorheffingen voor de railvervoerders drastisch te verlagen. De belangenorganisatie vertegenwoordigd naar eigen zeggen ruim 75% van het railgoederenvervoer in Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding