‘Normaal gesproken doet een werkgever een eindbod om tot een cao te komen, maar omdat dit proces nu zo ontzettend lang duurt hebben de vakbonden besloten het heft in eigen handen te nemen’, zo stelt CNV Vakmensen.

De vakbonden vragen in ‘een eindbod met een definitief karakter’ om een loonsverhoging van 407 euro bruto per maand voor alle salarisschalen. Voor de salarisschaal waar volgens DB Cargo de grootste groep medewerkers, waaronder de machinisten, onder vallen komt dit neer op een loonsverhoging van 11,74 procent voor de meest ervaren medewerkers in deze schaal.

Koopkrachtverlies

DB Cargo Nederland heeft aangeboden de lonen van de medewerkers in deze schaal met minimaal 10,2% te verhogen. Uiteindelijk moeten alle medewerkers er volgens het aanbod van de goederenvervoerder minimaal 355 euro bruto op vooruit gaan. Het bedrijf laat nu weten ‘de inhoud van het schrijven van de vakbonden te bestuderen’ en in overleg te treden met het moederbedrijf. De bonden hebben DB Cargo tot 14 juni gegeven om met een reactie te komen.

Wanneer het bedrijf dan niet akkoord gaat, moeten er vervolgstappen bepaald worden. ‘Alleen door actie te voeren kunnen we dan nog komen tot een eerlijke afspraak. Of we daartoe over zullen gaan is aan de leden van de vakbond’, aldus CNV Vakmensen.

DB Cargo heeft eerder laten weten begrip te hebben voor de positie van de werknemers, maar vraagt tegelijkertijd ook begrip van de vakbonden voor de ‘slechte bedrijfseconomische situatie’ waarin de spoorgoederenvervoerder zich nu bevindt. Het dochterbedrijf van Deutsche Bahn kampte vorig jaar met een verlies van maar liefst 665 miljoen euro.

In eerder onderhandelingen eisten de bonden een loonstijging van rond de 14%, gelijk aan het koopkrachtverlies. DB Cargo bood toen nog een minimale loonsverhoging van 285 euro aan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement