Onderhandelingen Deutsche Bahn en vakbond lopen stuk

cao DB

De onderhandelingen tussen Deutsche Bahn en de Duitse vakbond EVG over een nieuwe cao voor de medewerkers van de spoorwegonderneming zijn mislukt, zo verklaren de onderhandelaars van EVG. Ook in Nederland zijn de onderhandelingen tussen de vakbonden en DB Cargo inmiddels vastgelopen.

Foto: Pixabay

‘Vanuit onze eerder gestelde eisen, beschouwen we vooral de nu voorgestelde looptijd van de nieuwe cao van 27 maanden als te lang. Ook de aangeboden loonsverhoging is te laag en komt te laat’, aldus de onderhandelaars van de Duitse vakbond. Het bestuur van de vakbond moet nu besluiten of er opnieuw stakingen komen of dat er nog een bemiddelingspoging wordt opgezet.

DB laat weten stevige kritiek te hebben op het afbreken van de onderhandelingen. ‘Een akkoord lag voor het grijpen. Wat nu gebeurt is ongelofelijk. EVG is niet compromisbereid’, aldus de vervoerder. Het spoorbedrijf benadrukt een inflatiepremie van 2.850 euro te hebben aangeboden. Daarnaast zouden er verschillende verbeteringen in de arbeidssituatie op tafel liggen. Eind mei melde het bedrijf bovendien een loonsverhoging aan te bieden van 12% voor de lagere loongroepen en 8% voor de hoogste lonen.

Er zijn inmiddels zeven onderhandelingsronden geweest tussen DB en de Duitse vakbond. Ook in Nederland lijken de onderhandelingen tussen DB Cargo en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen volledig te zijn vastgelopen.

Geen zicht op akkoord

De Nederlandse bonden lieten vorige maand weten ‘het heft in eigen handen te nemen’ en zelf een eindbod te doen waarover niet te onderhandelen viel om tot een cao te komen. DB Cargo stelde vorig week als reactie hierop ‘niet onwelwillend tegenover het eindbod te staan’ maar nog een aantal punten te willen bespreken.

‘Het is duidelijk geworden dat er op dit moment geen sprake is van acceptatie van het eindbod zoals dat door de vakbonden is uitgebracht. Ook heb ik geconstateerd dat er geen zicht is op het bereiken van een akkoord als partijen op korte termijn alsnog in gesprek treden’, zo liet CNV Vakmensen echter weten als reactie hierop.

De vakbonden melden nu op basis van ledenvergaderingen een besluit te nemen over eventuele acties. De bonden vroegen in het eindbod onder andere om een loonsverhoging van 407 euro bruto per maand voor alle salarisschalen. In het laatste aanbod van DB Cargo Nederland liet de goederenvervoerder weten dat alle medewerkers er met 355 euro op vooruit moeten gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Onderhandelingen Deutsche Bahn en vakbond lopen stuk | NT

Onderhandelingen Deutsche Bahn en vakbond lopen stuk

cao DB

De onderhandelingen tussen Deutsche Bahn en de Duitse vakbond EVG over een nieuwe cao voor de medewerkers van de spoorwegonderneming zijn mislukt, zo verklaren de onderhandelaars van EVG. Ook in Nederland zijn de onderhandelingen tussen de vakbonden en DB Cargo inmiddels vastgelopen.

Foto: Pixabay

‘Vanuit onze eerder gestelde eisen, beschouwen we vooral de nu voorgestelde looptijd van de nieuwe cao van 27 maanden als te lang. Ook de aangeboden loonsverhoging is te laag en komt te laat’, aldus de onderhandelaars van de Duitse vakbond. Het bestuur van de vakbond moet nu besluiten of er opnieuw stakingen komen of dat er nog een bemiddelingspoging wordt opgezet.

DB laat weten stevige kritiek te hebben op het afbreken van de onderhandelingen. ‘Een akkoord lag voor het grijpen. Wat nu gebeurt is ongelofelijk. EVG is niet compromisbereid’, aldus de vervoerder. Het spoorbedrijf benadrukt een inflatiepremie van 2.850 euro te hebben aangeboden. Daarnaast zouden er verschillende verbeteringen in de arbeidssituatie op tafel liggen. Eind mei melde het bedrijf bovendien een loonsverhoging aan te bieden van 12% voor de lagere loongroepen en 8% voor de hoogste lonen.

Er zijn inmiddels zeven onderhandelingsronden geweest tussen DB en de Duitse vakbond. Ook in Nederland lijken de onderhandelingen tussen DB Cargo en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen volledig te zijn vastgelopen.

Geen zicht op akkoord

De Nederlandse bonden lieten vorige maand weten ‘het heft in eigen handen te nemen’ en zelf een eindbod te doen waarover niet te onderhandelen viel om tot een cao te komen. DB Cargo stelde vorig week als reactie hierop ‘niet onwelwillend tegenover het eindbod te staan’ maar nog een aantal punten te willen bespreken.

‘Het is duidelijk geworden dat er op dit moment geen sprake is van acceptatie van het eindbod zoals dat door de vakbonden is uitgebracht. Ook heb ik geconstateerd dat er geen zicht is op het bereiken van een akkoord als partijen op korte termijn alsnog in gesprek treden’, zo liet CNV Vakmensen echter weten als reactie hierop.

De vakbonden melden nu op basis van ledenvergaderingen een besluit te nemen over eventuele acties. De bonden vroegen in het eindbod onder andere om een loonsverhoging van 407 euro bruto per maand voor alle salarisschalen. In het laatste aanbod van DB Cargo Nederland liet de goederenvervoerder weten dat alle medewerkers er met 355 euro op vooruit moeten gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement