Betuweroute voor tachtig weken deels op slot aan Duitse kant

Oberhausen-Emmerich

Het railgoederenvervoer op het baanvak tussen Emmerich en Oberhausen, het Duitse deel van de Betuweroute, zal voor een periode van tachtig weken tussen november 2024 en mei 2026 gedeeltelijk onmogelijk zijn door de werkzaamheden aan deze belangrijke railcorridor voor het goederenvervoer.

Betuwelijn betuweroute
Foto: Shutterstock, Joop Hoek

Dat meldt de Duitse Bondsregering op vragen van oppositiepartij CDU. Het baanvak, dat de Nederlandse Betuwelijn verbindt met het Duitse achterland, gaat op de schop en dat zorgt ervoor dat er gedurende de bouwwerkzaamheden er deels slechts ‘één spoor beschikbaar is’ tussen Emmerich en Oberhausen, maar op delen van het baanvak er tijdelijk rekening moet worden met ‘een gehele blokkering van het spoor’, waarschuwt de Duitse regering.

Alternatieven via Venlo en Bad Bentheim

Tijdens de gehele stremming van het Duitse baanvak zal het railgoederenvervoer naar het zuiden van Duitsland worden omgeleid via Venlo, terwijl het vrachtvervoer naar het oosten gebruik moet maken van de railverbinding via Bad Bentheim, laat de regering weten.

In totaal worden er veertig baanvakken tot 2030 aangepakt in het kader van een sanering van het Duitse spoor, maar behalve de railverbinding tussen de zeehavens van Bremen en Bremerhaven (een spoor beschikbaar), hoeven de gebruikers daar geen rekening te houden met stremmingen of beperkingen.

Geen compensatie

Volgens de Bondsregering zullen tijdens de bouwwerkzaamheden de gebruikers van het spoor niet financieel worden vergoed door netwerkbeheerder DB Netz of de overheid voor de ontstane extra kosten. Aangezien de sanering van het Duitse spoor vroegtijdig wordt gecommuniceerd kunnen de betrokken partijen daar in de dienstverlening ook rekening mee houden, ‘zodat er geen reden is voor compensatie’, heet het uit Berlijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Betuweroute voor tachtig weken deels op slot aan Duitse kant | NT

Betuweroute voor tachtig weken deels op slot aan Duitse kant

Oberhausen-Emmerich

Het railgoederenvervoer op het baanvak tussen Emmerich en Oberhausen, het Duitse deel van de Betuweroute, zal voor een periode van tachtig weken tussen november 2024 en mei 2026 gedeeltelijk onmogelijk zijn door de werkzaamheden aan deze belangrijke railcorridor voor het goederenvervoer.

Betuwelijn betuweroute
Foto: Shutterstock, Joop Hoek

Dat meldt de Duitse Bondsregering op vragen van oppositiepartij CDU. Het baanvak, dat de Nederlandse Betuwelijn verbindt met het Duitse achterland, gaat op de schop en dat zorgt ervoor dat er gedurende de bouwwerkzaamheden er deels slechts ‘één spoor beschikbaar is’ tussen Emmerich en Oberhausen, maar op delen van het baanvak er tijdelijk rekening moet worden met ‘een gehele blokkering van het spoor’, waarschuwt de Duitse regering.

Alternatieven via Venlo en Bad Bentheim

Tijdens de gehele stremming van het Duitse baanvak zal het railgoederenvervoer naar het zuiden van Duitsland worden omgeleid via Venlo, terwijl het vrachtvervoer naar het oosten gebruik moet maken van de railverbinding via Bad Bentheim, laat de regering weten.

In totaal worden er veertig baanvakken tot 2030 aangepakt in het kader van een sanering van het Duitse spoor, maar behalve de railverbinding tussen de zeehavens van Bremen en Bremerhaven (een spoor beschikbaar), hoeven de gebruikers daar geen rekening te houden met stremmingen of beperkingen.

Geen compensatie

Volgens de Bondsregering zullen tijdens de bouwwerkzaamheden de gebruikers van het spoor niet financieel worden vergoed door netwerkbeheerder DB Netz of de overheid voor de ontstane extra kosten. Aangezien de sanering van het Duitse spoor vroegtijdig wordt gecommuniceerd kunnen de betrokken partijen daar in de dienstverlening ook rekening mee houden, ‘zodat er geen reden is voor compensatie’, heet het uit Berlijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement