“Het bedrijf past perfect in onze strategie voor de Europese groei” , onderstreept divisiedirecteur R. Burns van Exel Logistics. “Dat gaat uit van bedrijven met een multinationaal klantenbestand.”

Buitenland

Exel Logistics heeft al eerder laten weten de eigen Britse stijl van distributie naar het Europese vasteland te willen brengen. Drie jaar geleden werd de eerste stap in het buitenland gezet: Parijs. Vorig jaar kocht Exel Logistics bedrijven in Duitsland en Spanje. Het bedrijf wil op korte termijn uitbreiden in Noord-Europa. “Maar eigenlijk zien we voor al onze Europese activiteiten aanzienlijke groeikansen” , zegt Burns.
Food-express heeft een jaaromzet van ongeveer 25 miljoen gulden. Jaarlijks vervoert het bedrijf ongeveer 300.000 ton over de weg. De distributeur beschikt over tachtig vrachtwagens. Er zijn twee distributiecentra, in Utrecht (30.000 vierkante meter) en Soesterberg (20.000 vierkante meter). In totaal werken voor Food-express 150 mensen.

Dienstverlening

Behalve de kernactiviteiten opslag en distributie, verleent het bedrijf ook aanverwante diensten als verpakken, krimpen, bundelen, coderen en prijzen. F. van Hintum, oprichter van Food-express, blijft directeur. De naam van de onderneming zal echter worden gewijzigd in Exel Logistics. Van Hintum acht het een goede zaak dat Exel Logistics het bedrijf heeft opgekocht. “Hun cultuur is nagenoeg gelijk aan de onze. Ze beschikken bovendien over de benodigde middelen om het volledige potentieel van onze onderneming tot ontwikkeling te brengen.”
Exel Logistics is een van de leidende logistieke dienstverleners ter wereld en de grootste exploitant van opslagfaciliteiten in de Verenigde Staten. Het bedrijf is een dochter van de Britse NFC, die is genoteerd aan de beurzen van Londen en New York. Als distributeur van levensmiddelen voor derden is Exel Logistics de grootste ter wereld.

Verladers

Het bedrijf heeft een jaaromzet van circa 1,7 miljard gulden en beschikt over een park van 3.500 vrachtwagens. De opslagcapaciteit beloopt 1,6 miljoen vierkante meter. Daarenboven is er 0,9 miljoen kubieke meter koel- en vriesruimte. Er werken 14.500 mensen voor het bedrijf. Het netwerk in de VS, Europa en in het Verenigd Koninkrijk bestaat uit 220 distributiecentra. Belangrijke verladers: Burger King, Panasonic, BMW, Toyota, Marks & Spencer, Johnson Wax en Woolworths.

Europa

Steeds meer Britse bedrijven manifesteren zich als logistieke dienstverleners elders in Europa. Tot dusver beperkten de Britten zich ‘overseas’ voornamelijk tot het eigenlijke transport. Contractdistributie komt bij de overstap het duidelijkst naar voren omdat dat een van de sterkste takken is uit de Britse vervoerswereld.
Exel Logistics neemt de stap naar het vasteland niet uitsluitend via overnemingen. Naar Parijs ging het bedrijf bij voorbeeld met de belangrijke verlader Marks & Spencer.

Door Rene Groeneveld

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement