GOTHENBURG (NT/ANP) – Het Zweedse autoconcern Volvo heeft een belang van bijna dertien procent verworven in de eveneens Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania en streeft naar een fusie met dat bedrijf. Dat heeft Volvo gisteren meegedeeld. Scania en Volvo kunnen samen op termijn de tweede vrachtautoproducent ter wereld worden, aldus Volvo-voorman C. Trogen gisteren op het Bedrijfssalon in Brussel.
In de klasse boven zestien ton zou de nieuwe combinatie wereldmarktleider kunnen worden. Trogen zei verder dat Volvo ernaar streeft een dialoog te openen met de overige aandeelhouders van Scania. Volvo liet gisteren weten overleg te hebben gehad met Scania’s grootste aandeelhouder Investor, de investeringsmaatschappij van het zakenimperium van de familie Wallenberg. Volvo brengt op dit moment geen bod uit op Scania.
Scania had in 1997 een omzet van 39,7 miljard kroon (9,5 miljard gulden). Volvo kwam inclusief de activiteiten op andere terreinen uit op 156 miljard kroon (37,5 miljard gulden) Volvo heeft nu 12,9 procent van het aandelenkapitaal van Scania en 13,5 procent van het stemrecht. Daarvoor is 5,2 miljard kroon (1,25 miljard gulden) betaald.

Signalen
Volvo gaf vorige week signalen dat het zijn divisie personenwagens wil afstoten omdat die onvoldoende rendement heeft. De plannen voor een fusie met Scania lijken te bevestigen dat Volvo zich wil concentreren op bedrijfswagens, bussen, scheepsmotoren en bouwmachines.
In de gisteren uitgegeven verklaring zegt Volvo niets over verkoop van de personenwagendivisie, maar geeft het wel aan de vrachtwagens belangrijker te vinden. ,,Bij de personenauto’s richt de strategie zich op autonome groei in zorgvuldig gedefinieerde marktsegmenten. Bij de bedrijfswagens voorziet de strategie in zowel autonome groei als overnemingen.’’
Volvo-woordvoerder S. Lorentzon zei in een toelichting dat geen verandering is gekomen in het beleid inzake personenauto’s. ,,We streven op dat terrein naar samenwerkingsakkoorden.’’ Als mogelijke belangstellenden voor de personenwagendivisie van Volvo gelden Fiat, Ford en Volkswagen. Fiat heeft bevestigd met Volvo te praten over ’een alliantie’.
Volvo werkt in Nederland al vele jaren samen met het Japanse Mitsubishi in NedCar in Born. Beide bedrijven hebben daarin een belang van eenderde. De staat heeft ook eenderde, maar is van plan de aandelen te verkopen aan Volvo en Mitsubishi. Bij NedCar werken zo’n vijfduizend mensen.
Ook Scania heeft productie in Nederland. In Meppel maakt het concern cabines en in Zwolle vindt eindassemblage van vrachtwagens plaats. Er werken in totaal 2.100 mensen. Scania heeft in Nederland een marktaandeel van ongeveer 23 procent en is daarmee tweede achter DAF. In Europa zijn Scania en Volvo ongeveer even sterk, maar over de hele wereld gezien heeft Volvo een groter marktaandeel.