Schiphol . Ternauwernood zijn ze gered, de tienduizend schildpadden die recent in Hongkong zijn onderschept. Attente ambtenaren op de luchthaven van Hongkong ontdekten de zending en namen de kostbare lading onmiddellijk in beslag.
Was de zending niet gevonden, dan was het droevig afgelopen met de dieren. De meeste exemplaren waren uitgedroogd en uitgehongerd. De schildpadden die hier niet aan zouden zijn bezweken, waren daarna alsnog door lokale fijnproevers geconsumeerd. Schildpadden zijn, al of niet in de soep, immers een delicatesse in China.
De schildpadden kunnen niet meer in het wild kunnen worden uitgezet. De reden daarvoor is dat de herkomst van de dieren onbekend is. Dierenbeschermers hebben echter een ander plan bedacht. Ook in Europa is aan oplossingen gewerkt. De European Association of Zoos and Aquaria (Eaza) heeft een transport van duizend schildpadden naar Nederland geregeld. KLMCargo ondersteunt deze actie met gratis vervoer van de dieren door de lucht van Hongkong naar Amsterdam.
Gisteren kwam de zending op Schiphol aan. Vanuit Amsterdam zijn de schildpadden op reis gegaan naar tal van dierentuinen en andere opvangcentra. In Nederland gaat een aantal dieren naar Blijdorp Zoo, Burgers Zoo en Reptielenzoo Iguana.
De meest kwetsbare schildpadden, circa honderd, zijn naar de dierentuin van Blijdorp gebracht in een eigen vrachtwagen van de dierentuin. Daar zullen ze worden behandeld in een geïmproviseerde quarantaine in het kassencomplex van de diergaarde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement