Ikea heeft in samenwerking met Box2Home een leveringssysteem opgetuigd waarbij de transport over de Seine centraal staat. De last mile wordt gedaan met elektrische bestelwagens. De bestellingen worden geladen in boxen die vanuit het schip worden overgezet op de bestelwagens. De regio Île-de-France heeft het project financieel ondersteund als onderdeel van een breder programma om de waterwegen in Frankrijk beter te benutten.

De meubelreus meldt nog dat dankzij het vervoer over water vijf keer minder CO2 wordt uitgestoten dan bij hun vorige bezorgwijze over de weg. Ikea is voornemens de modal shift vanaf 2026 uit te breiden met een aansluiting op de haven van Limay.

In Nederland introduceerde Ikea afgelopen december lastmile-bezorgingen via de elektrische bakfiets. Volgens de meubelgigant past 90% van het productaanbod in het laadruim van de fiets. Na een geslaagde proefperiode rondom Delft wil Ikea deze bezorgmethode per fiets wereldwijd gaan introduceren. Het is niet duidelijk of de bakfiets ook in Parijs zal worden ingezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement