Binnenvaart vertraagd door problemen bij onderhoud stuw Grave

Stremming sinds vrijdagochtend

De Maas tussen Sambeek en Grave is sinds vrijdagmorgen gestremd, omdat er problemen zijn ontstaan bij onderhoud aan het sluizencomplex in Grave, op de grens van Brabant en Gelderland. Er is volgens Rijkswaterstaat niemand gewond geraakt, maar de binnenvaart moet rekening houden met omleidingen en fikse vertragingen. Het waterpeil van de Maas en aftakkingen zakt door de problemen bij de stuw.

Foto: Rijkwaterstaat

Een aannemer was bezig met werk aan een juk, een staander waarlangs de schuiven van de stuw omhoog en omlaag kunnen gaan. Door nog onduidelijke oorzaak klapte de juk ernaast uit de constructie. Daardoor werd de bouwkuip waarin wordt gewerkt in een gat gezogen, aldus Rijkswaterstaat. Op het moment van het ongeluk stond er niemand in de bouwkuip.

De aannemer probeert de bouwkuip weer op de goede plaats te krijgen, maar wordt volgens de waterbeheerder flink gehinderd door de sterke stroming van de Maas. Doordat de stuw nu openstaat zakt het waterpeil tussen Sambeek en Grave snel. Rijkswaterstaat adviseert binnenschippers om naar grindgaten met dieper water te varen. De sluizen naar het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen, de verbinding van Maas en Waal, zijn gesloten om te voorkomen dat dat kanaal ook leegstroomt. Ook andere sluisdeuren in de buurt van Grave zijn of gaan dicht.

Rijkswaterstaat informeert bewoners van woonboten in de omgeving en heeft jachthavens gewaarschuwd. De dienst kan niet zeggen hoe lang de problemen gaan duren.

Binnenvaart vertraagd door problemen bij onderhoud stuw Grave | NT

Binnenvaart vertraagd door problemen bij onderhoud stuw Grave

Stremming sinds vrijdagochtend

De Maas tussen Sambeek en Grave is sinds vrijdagmorgen gestremd, omdat er problemen zijn ontstaan bij onderhoud aan het sluizencomplex in Grave, op de grens van Brabant en Gelderland. Er is volgens Rijkswaterstaat niemand gewond geraakt, maar de binnenvaart moet rekening houden met omleidingen en fikse vertragingen. Het waterpeil van de Maas en aftakkingen zakt door de problemen bij de stuw.

Foto: Rijkwaterstaat

Een aannemer was bezig met werk aan een juk, een staander waarlangs de schuiven van de stuw omhoog en omlaag kunnen gaan. Door nog onduidelijke oorzaak klapte de juk ernaast uit de constructie. Daardoor werd de bouwkuip waarin wordt gewerkt in een gat gezogen, aldus Rijkswaterstaat. Op het moment van het ongeluk stond er niemand in de bouwkuip.

De aannemer probeert de bouwkuip weer op de goede plaats te krijgen, maar wordt volgens de waterbeheerder flink gehinderd door de sterke stroming van de Maas. Doordat de stuw nu openstaat zakt het waterpeil tussen Sambeek en Grave snel. Rijkswaterstaat adviseert binnenschippers om naar grindgaten met dieper water te varen. De sluizen naar het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen, de verbinding van Maas en Waal, zijn gesloten om te voorkomen dat dat kanaal ook leegstroomt. Ook andere sluisdeuren in de buurt van Grave zijn of gaan dicht.

Rijkswaterstaat informeert bewoners van woonboten in de omgeving en heeft jachthavens gewaarschuwd. De dienst kan niet zeggen hoe lang de problemen gaan duren.