Waterstofschip ‘ms Antonie’ vanaf 14 november officieel in de vaart

binnenvaart

Koning Willem-Alexander zal tijdens een werkbezoek aan Duisburg in november het waterstofschip ‘ms Antonie’ officieel in gebruik stellen. Het drogeladingschip moet vanaf 14 november voor Nobian zout gaan vervoeren tussen Delfzijl en Rotterdam. Momenteel worden nog testvaarten uitgevoerd. Het ‘ms Antonie’ is het eerste Nederlandse nieuwbouwschip dat vaart op waterstof.

Foto: NPRC

De realisatie van het ‘ms Antonie’ is een gezamenlijk project van Nedstack, Nobian, Lenten Scheepvaart, Concordia Damen, Energy TransStore en binnenvaartcoöperatie NPRC.

De aandrijving van een elektrisch binnenvaartschip op waterstof is een pilotproject voor de Nederlandse binnenvaart. De ervaringen met de ‘Antonie’ moeten bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de techniek aan boord van schepen. Dit geldt onder andere voor de gebruikte brandstofcellen, waarmee de waterstof kan worden omgezet in elektriciteit. De betrokken partijen willen met het project een versnelling teweegbrengen in de regelgeving om het gebruik van waterstof in de binnenvaart te stimuleren.

De bouw kost zo’n 10 miljoen euro, ongeveer het dubbele van de kosten van een conventioneel binnenvaartschip van 135 meter. Het ministerie heeft 4 miljoen in het project gestoken.

De ‘Antonie’ gaat zout vervoeren voor Nobian, de verzelfstandigde industriële chemietak van AkzoNobel. Het schip zal per afvaart circa 3.700 ton zout (wat gelijk staat aan zo’n 120 vrachtwagens) vanuit Delfzijl naar de fabriek in de Botlek in Rotterdam vervoeren. Nobian is tevens de producent van de groene waterstof waarop het schip vaart.

Koninklijk werkbezoek

De deelstaat Noordrijn-Westfalen wil zich met behulp van waterstof tot een klimaatneutrale industriële regio ontwikkelen. Het koninklijk bezoek moet de impact van die ontwikkeling op Nederland onderstrepen. Centraal bij het tweedaagse werkbezoek aan de regio staan daarom de realisatie van een transport- en opslaginfrastructuur tussen Nederland en Duitsland en het waarborgen van leveringszekerheid van waterstof.

Om de export van Nederland naar Noordrijn-Westfalen te realiseren met vervoersmiddelen op waterstof moet de relevante infrastructuur worden uitgebreid. Tijdens een rondvaart in de haven van Duisburg, Duisport, worden daarvoor verschillende samenwerkingsovereenkomsten ondertekend over de aansluiting van nationale waterstofpijpleidingnetwerken en de Delta Rijn Corridor. Doel is dat in 2026 een tiental binnenvaartschepen tussen Rotterdam, Duisburg en Keulen vaart, daarvoor moeten minimaal vier waterstofvulstations worden gebouwd.

Onderdeel van het programma is dus ook het officieel in gebruik stellen van het ‘ms Antonie’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Waterstofschip ‘ms Antonie’ vanaf 14 november officieel in de vaart | NT

Waterstofschip ‘ms Antonie’ vanaf 14 november officieel in de vaart

binnenvaart

Koning Willem-Alexander zal tijdens een werkbezoek aan Duisburg in november het waterstofschip ‘ms Antonie’ officieel in gebruik stellen. Het drogeladingschip moet vanaf 14 november voor Nobian zout gaan vervoeren tussen Delfzijl en Rotterdam. Momenteel worden nog testvaarten uitgevoerd. Het ‘ms Antonie’ is het eerste Nederlandse nieuwbouwschip dat vaart op waterstof.

Foto: NPRC

De realisatie van het ‘ms Antonie’ is een gezamenlijk project van Nedstack, Nobian, Lenten Scheepvaart, Concordia Damen, Energy TransStore en binnenvaartcoöperatie NPRC.

De aandrijving van een elektrisch binnenvaartschip op waterstof is een pilotproject voor de Nederlandse binnenvaart. De ervaringen met de ‘Antonie’ moeten bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de techniek aan boord van schepen. Dit geldt onder andere voor de gebruikte brandstofcellen, waarmee de waterstof kan worden omgezet in elektriciteit. De betrokken partijen willen met het project een versnelling teweegbrengen in de regelgeving om het gebruik van waterstof in de binnenvaart te stimuleren.

De bouw kost zo’n 10 miljoen euro, ongeveer het dubbele van de kosten van een conventioneel binnenvaartschip van 135 meter. Het ministerie heeft 4 miljoen in het project gestoken.

De ‘Antonie’ gaat zout vervoeren voor Nobian, de verzelfstandigde industriële chemietak van AkzoNobel. Het schip zal per afvaart circa 3.700 ton zout (wat gelijk staat aan zo’n 120 vrachtwagens) vanuit Delfzijl naar de fabriek in de Botlek in Rotterdam vervoeren. Nobian is tevens de producent van de groene waterstof waarop het schip vaart.

Koninklijk werkbezoek

De deelstaat Noordrijn-Westfalen wil zich met behulp van waterstof tot een klimaatneutrale industriële regio ontwikkelen. Het koninklijk bezoek moet de impact van die ontwikkeling op Nederland onderstrepen. Centraal bij het tweedaagse werkbezoek aan de regio staan daarom de realisatie van een transport- en opslaginfrastructuur tussen Nederland en Duitsland en het waarborgen van leveringszekerheid van waterstof.

Om de export van Nederland naar Noordrijn-Westfalen te realiseren met vervoersmiddelen op waterstof moet de relevante infrastructuur worden uitgebreid. Tijdens een rondvaart in de haven van Duisburg, Duisport, worden daarvoor verschillende samenwerkingsovereenkomsten ondertekend over de aansluiting van nationale waterstofpijpleidingnetwerken en de Delta Rijn Corridor. Doel is dat in 2026 een tiental binnenvaartschepen tussen Rotterdam, Duisburg en Keulen vaart, daarvoor moeten minimaal vier waterstofvulstations worden gebouwd.

Onderdeel van het programma is dus ook het officieel in gebruik stellen van het ‘ms Antonie’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement