Het systeem van uitstootrechten moet de overgang naar groene productie in de Europese Unie versnellen. Door het aantal rechten dat in omloop is jaarlijks te verminderen, moet de prijs stijgen. Bedrijven zullen die extra kosten niet zien zitten en daardoor kiezen voor investeringen om de productie schoner te maken. Die worden bovendien sneller rendabel, zo is de gedachte.

Psychologisch

De grens van 50 euro is psychologisch belangrijk, laat marktkenner Ulf Ek weten aan persbureau Bloomberg. ‘Voor een aantal investeerders is dat al jaren een prijsdoel geweest.’ Toch denkt Ek, die bij een hedgefund werkt dat gespecialiseerd is in de handel in zogeheten commodities, dat de prijs nog flink verder omhoog kan. Wel verwacht hij nog wat politieke discussies als de prijs van de rechten richting de 100 euro of zelfs daarboven gaat.

Vorig voorjaar daalde de prijs van de emissierechten naar 15 euro per ton toen de industrie door de coronapandemie sterk vertraagde. Toen de Europese Unie inzette op een groen herstel van de crisis, ging de prijs in juli al naar de 30 euro.

Sindsdien is de prijs doorgestegen, onder meer omdat investeerders kansen zien om te verdienen aan de emissierechten. Zij kopen nu de uitstootrechten in voor een relatief lage prijs en gokken erop dat die duurder worden. Om veel klimaatplannen rendabel te maken, moeten de uitstootrechten nog flink in prijs stijgen. Zodra dat gebeurt kunnen de investeerders geld verdienen aan de rechten.