Handelsbeleid leidt tot zorgen bij vier op de tien exportbedrijven

CBS

Vier op de tien Nederlandse bedrijven die exporteren maken zich zorgen over het handelsbeleid voor het komende jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name beleidsmaatregelen rondom douanecontroles en eisen aan producten dragen daaraan bij.

Foto: Shutterstock

De meeste zorgen bestaan binnen de elektrotechnische en machine-industrie. Dat geldt voor ongeveer 60 procent van de industriële exportbedrijven. Deze sector ervaart relatief het vaakst de gevolgen van aanpassingen in het handelsbeleid. Daardoor zien bedrijven, onder meer in de metaalproductenindustrie, bijvoorbeeld de omvang van de handel die naar het buitenland gaat veranderen.

Binnen de sector voor hout en bouwmaterialen zijn in verhouding de minste zorgen over het komende jaar. Daar gaat het om bijna 21 procent. De zorgen die er zijn hebben vooral betrekking op duurzaamheidseisen, geven exporteurs aan.

Handelsbeleid leidt tot zorgen bij vier op de tien exportbedrijven | NT

Handelsbeleid leidt tot zorgen bij vier op de tien exportbedrijven

CBS

Vier op de tien Nederlandse bedrijven die exporteren maken zich zorgen over het handelsbeleid voor het komende jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name beleidsmaatregelen rondom douanecontroles en eisen aan producten dragen daaraan bij.

Foto: Shutterstock

De meeste zorgen bestaan binnen de elektrotechnische en machine-industrie. Dat geldt voor ongeveer 60 procent van de industriële exportbedrijven. Deze sector ervaart relatief het vaakst de gevolgen van aanpassingen in het handelsbeleid. Daardoor zien bedrijven, onder meer in de metaalproductenindustrie, bijvoorbeeld de omvang van de handel die naar het buitenland gaat veranderen.

Binnen de sector voor hout en bouwmaterialen zijn in verhouding de minste zorgen over het komende jaar. Daar gaat het om bijna 21 procent. De zorgen die er zijn hebben vooral betrekking op duurzaamheidseisen, geven exporteurs aan.