‘De markt voor elektrische auto’s heeft enorm veel potentie in Europa. Maar globale markten worden nu overspoeld door goedkopere Chinese elektrische auto’s’, zo stelt Van der Leyen. Ze benadrukt bovendien dat de prijzen van de auto’s kunstmatig laag worden gehouden door ‘enorme staatssubsidies’ die de Europese markt verstoren.

‘En aangezien we verstoring van de concurrentie van binnenuit niet accepteren, accepteren we dat ook niet van buiten de Europese Unie’, zo laat ze weten. Als uit het onderzoek inderdaad blijkt dat de auto’s worden gesubsidieerd en dat de subsidies tot schade leiden voor de EU, kan Europa maatregelen opleggen, zoals het verhogen van de importtarieven.

Chinese elektrische auto’s worden wereldwijd steeds dominanter.  In 2021 werd 49% van alle elektrische auto’s in China geproduceerd. Het vervoer van de auto’s gaat vooral per schip. Sinds vorig jaar is het bovendien ook mogelijk om volledige elektrische auto’s per spoor te vervoeren. Dit mocht eerst niet vanwege de lithiumbatterijen in de auto’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement